Ujutro ste i dalje pospani? Nauka kaže – ovo su odlični trikovi za razbuđivanje

Velika većina nas, barem u ponedjeljak, ustat će – još uvijek pospana i umorna.

S obzirom da se mnogi bore s istim problemom, donosimo nekoliko različitih, naučno podržanih tehnika koje će vas svakako, htjeli, ne htjeli, izvući iz kreveta.

Dakle, krenimo ispočetka…

1. Voda. Nauka tvrdi da nas voda drži budnima – stoga, držite pored kreveta dvije čaše vode – jednu ćete možda popiti tokom noći, a drugu popijte odmah ujutro, čim oči otvorite.

2. Pošaljite mobitel na spavanje ranije. Učestalo korištenje mobitela povezano je s hormonom stresa, koji ‘raste’, pogotovo pred spavanje – stoga, ugasite svoje aparate barem sat prije spavanja…pomoći će da ustanete odmorniji ranije.

3. Koristite “simulator zore” (dawn simulator, eng). Nauka tvrdi da se oni koji koriste ovu tehnologiju (aparat ili aplikacija na mobitelu simulira zoru, svjetlo se pali i lagano pojačava u periodu od pola sata prije buđenja, op.pr.), lakše razbuđuju od onih koji se bude u totalnom mraku.

4. Pojedite jabuku. Zdrava je i odlična alternativa kafi. Stavite jednu odmah do uzglavlja i pokušajte prvo što ćete ujutro napraviti – zagristi slasnu jabuku.

5. Skinite aplikacije koje prate kvalitetu vašeg sna. Ima ih pregršt. Mogu izračunati kada ćete zaspati, ako se želite probuditi u određeno vrijeme, a da budete naspavani…a sve na osnovu REM kruga – pet faza koje se javljaju za vrijeme spavanja.

6. Vježbajte ili prošetajte prije doručka. O ovome ne treba suvišno dodatno govoriti.

7. Pomjerajte vrijeme buđenja svake sedmice pet minuta ranije. Rezultati će vas iznenaditi, već za nekoliko sedmica.

8. Promijenite sijalice u kući. Neke sijalice utječu na razinu melatonina, stoga, izbacite halogenke te ‘ubacite’ obične žarulje, sa, npr, crvenom kupolicom oko istih.

9. Alarm, odnosno sat ili mobitel postavite suprotno od kreveta. Na taj način morat ćete ustati i ugasiti alarm. Svi mi najčešće alarm, koji se nalazi na noćnom ormariću, pored kreveta, po nekoliko puta “snoozeamo” što nije najbolje za naše zdravlje.

10. I za kraj – što više kampirajte. Nauka tvrdi da je prirodna svjetlost idealna za rano prirodno buđenje – stoga kad god vam se ukaže prilika, kampirajte. Vidjet ćete kako će vaš organizam ‘procvjetati’.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe