Ujedinjenoj Srpskoj zabranjeno učešće na izborima, Stevandić kažnjen sa 10.000 KM zbog skandaloznog spota

IZVORdepo.ba

Iz te stranke su se branili da je razlog objave spota poziv političarima na ujedinjenje, a ne predizborna kampanja i da, smatrali su, ne predstavlja kršenje Izbornog zakona BiH

Održana je 62. hitna sjednica Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, na kojoj je, između ostalog, razmatran i promotivni spot Ujedinjene Srpske koji je privukao veliku pažnju javnosti.

Iz CIK-a je, podsjetit ćemo, još ranije najavljeno da će taj spot, koji je u javnosti okarakteriziran kao skandalozan, biti razmatran, te da će biti utvrđeno da li krši odredbe Izbornog zakona BiH.

Naime, član 7.3 Izbornog zakona BiH zabranjuje kandidatima i političkim strankama da se koriste jezikom koji bi “nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, ili objavljivati ili upotrebljavati slike, simbole, audio i videozapise, SMS poruke, internet-komunikacije ili druge materijale koji mogu tako djelovati”.

CIK je u okviru svojih nadležnosti pokrenuo postupak protiv Ujedinjene Srpske. Iz te stranke su se branili da je razlog objave spota poziv političarima na ujedinjenje, a ne predizborna kampanja i da, smatrali su, ne predstavlja kršenje Izbornog zakona BiH.

S obzirom na to da su ranije kažnjavani zbog kršenja odredbi člana 7.3 Izbornog zakona, te da su nastavili sa objavljivanjem spornih sadržaja, predloženo je poništavanje ovjere Ujedinjene Srpske za učešće na Lokalnim izborima, te obaveza uklanjanja spornog spota, dok je predsjedniku Nenadu Stevandiću predložena kazna od 10.000 KM. Odluku su članovi CIK-a usvojili jednoglasno.

Također su razmatrane prijave protiv Socijaldemokrata BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zbog nezakonitih promotivnih aktivnosti uoči Lokalnih izbora u BiH, odnosno postavljanja reklamnih bilborda. Socijaldemokrati su kažnjeni sa 1.000 KM, a istom novčanom kaznom je sankcioniran i SNSD.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe