Ugrađen prvi bajpas sa uzgojenim ćelijama

IZVORavaz.ba

Na bečkoj klinici Floridsdorf je pacijentu sa dijagnozom periferne arterijske bolesti ugrađena prijemosnica na nozi, obložena endotelskim ćelijama iz njegovog tkiva kako bi se smanjio rizik od novog arterijskog začepljenja. Ćelije endotela su ćelije koje se nalaze na unutrašnjoj površini krvnih sudova i u direktnom kontaktu su sa krvlju.

Za ovu namjenu su prethodno uzgojene u laboratoriju za ćelije i tkiva klinike Floridsdorf za što je pacijentu uzet 4 centimetra velik komadić vene iz nadlaktice. 30.000 izoliranih ćelija je u toku tri sedmice u laboratoriju razmnoženo na 30 miliona. Njima je obložen 70 centimetara dug implantat na nozi pacijenta. Pacijent je otpušten iz bolnice nakon tri dana kada je već mogao ponovo hodati.

Ovakva vrsta operacije moguća je zahvaljujući novom laboratoriju na klinici Floridsdorf, jedinom te vrste u istočnoj Austriji. Laboratorij proizvodi ćelije i tkiva za kliničku upotrebu prema GMP standardu (good manifacturing practice). Klinika Floridsdrof je jedna od osam klinika Bečkog saveza zdravstvenih ustanova na kojima se godišnje obavi 150.000 operacija i zbrine 292.000 pacijenata.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe