18.2 C
Bihać
Četvrtak, 26 Maja, 2022

UGLEDNI HRVATSKI NAUČNIK IVAN ĐIKIĆ UPOZORAVA: „Virus nije oslabio, važno je ove godine povećati broj vakcinisanih protiv…“

– Virus se nije značajno genetski promijenio. On mutira od dvije do četiri mutacije u svom genomu tokom jednog mjeseca, to je, otprilike, 40 mutacija do danas. Sve one su funkcionalno neutralne, što znači da virus nisu ni pogoršale ni poboljšale tako da je ostao isti, a ono što je važno jeste da se slika bolesti mijenja – naveo je Đikić.

Dodao je da je bila nepotrebna diskusija, puštena dijelom iz političkih razloga, da je virus oslabio tokom ljeta pa da se možemo više opustiti.

– Mislim da je to bila pogrešna poruka. Poruka je uvijek trebala biti – virus je oko nas, virus je opasan, ali pravilnim ponašanjem, određenim mjerama možemo spriječiti njegovo širenje – napomenuo je Đikić.

 

Smatra kako se sada treba fokusirati na jesen i naučiti iz ljeta.

– Mislim da je najvažnija poruka da ne smijemo ignorirati ovaj virus – poručio je.

Govoreći o školskoj godini, Đikić je rekao da djeca trebaju školovanje, normalno odrastanje i socijalni kontakt te da je obaveza odraslih, pogotovo sistema, da se djeci osigura sigurno školovanje.

Đikić je, također, istaknuo da vjeruje kako je preporuka svih stručnjaka, pogotovo Svjetske zdravstvene organizacije, da treba ove godine povećati broj vakcinisanih protiv gripe.

– Moja je preporuka u ovoj situaciji da se razmatra i vakcinisanje djece u Hrvatskoj, upravo zbog ove situacije s Covidom-19 – kazao je.

Đikić je rekao da do početka sljedeće godine nećemo moći dobiti konkretne podatke – imamo li kvalitetnu, neštetnu i djelotvornu vakcinu protiv koronavirusa.

– Do tada trebamo biti strpljivi – rekao je Đikić, dodavši da je vakcina najbolji način borbe protiv ovog virusa, ali da poruka ne smije biti – kad dobijemo vakcinu, virus nestaje.

Naučnik je istaknuo da će, čak i da dobijemo vakcinu početkom naredne godine, biti potrebno do kraja sljedeće godine da virus nestane.

Izvor: krupljani.ba

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se