7.3 C
Bihać
Ponedjeljak, 5 Decembra, 2022

UEFA obezbijedila četiri neutralne lokacije za Ligu prvaka i Evropsku ligu

IZVORavaz.ba

UEFA je u održala online sastanak sa 55 predstavnika nacionalnih asocijacija, a pod lupom je bio start evropskih takmičenja u aktuelnoj situaciji.

Nedavno su se u medijima pojavile informacije da UEFA planira da klubove iz BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova premjesti da igraju na Kipru, ali za sada takva odluka još nije donesena. Kao što je napomenuto u Aneksu za start kalifikacija za Ligu prvaka i Ebropsku ligu, odluka o igranju na neutralnom terenu može biti donijeta samo ukoliko u određenoj državi postoje restrikcije kada su u pitanju putovanja, pravila o obaveznom karantinu ili o zabrani održavanja utakmica.

Trenutno takve odluke ne postoje u BiH, a nije izvesno ni da će se uvoditi do početka klupskih kvalifikacija, tako da bh. klubovi bar za sada ne moraju da brinu. Ukoliko u vrijeme odigravanja utakmica, dva dana prije meča postoje uslovi za odigravanje utakmica, naši klubovi koji igraju Evropu – Sarajevo, te Željezničar, Zrinjski i Borac, ne moraju da brinu oko toga da li će biti u mogućnosti da organizuju meč na svom terenu.

Ukoliko se nešto promijeni do tada u našoj zemlji i vlasti donesu takvu odluku, UEFA je obezbijedila nekoliko neutralnih lokacija te zahvalila tim asocijacijama na pomoći i ponudi da ugoste klubove koji nisu u mogućnosti da organizuju mečeve.

UEFA zahvaljije Poljskoj, Mađarskoj, Grčkoj i Kipru, što znači da su obezbijeđene neutralne lokacije, a ove zemlje su neke od svojih stadiona učinile dostupnim u zakazanim terminima, nudeći timovima dolaze da igraju utakmice i transport bez ograničenja.

Jedna od tema posljednje video-konferencije bila je i povratak navijača na stadion. Tim povodom iz UEFA-e su istakli da je situacija u Evropi različita od države do države, te da konstantno prate razvoj situacija. Planirano je da se sredinom avgusta donese novu odluku kada je u pitanju igranje bez publike i najavljena mogućnost djelimične promeni situacija po tom pitanju.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe