16.4 C
Bihać
Srijeda, 5 Oktobra, 2022

Udruženje „Lan“ iz Bihaća od 1. 2. do 30. 6. 2020. godine realizira projekt „Ko se tuče, taj se ne voli“

Projekt je usmjeren na prevenciju i sprečavanje nasilja u adolescentskim vezama koje predstavlja značajan društveni problem zbog visoke učestalosti i posljedica koje ostavlja kod mladih osoba izloženih nasilnom ponašanju. Istraživanja pokazuju da adolescenti često ne prepoznaju nasilno ponašanje svojih partnera, te različite oblike zlostavljajućih ponašanja doživljavaju kao znakove ljubavi i nisu ni svjesni da su žrtve nasilja.

Cilj projekta je djelovati na promjenu stavova mladih, a posebno djevojčica i djevojaka kada je u pitanju bilo koji oblik nasilja koje trpe, potaknuti ih da glasno kažu „NE“ nasilju i sačuvaju svoje zdravlje, samopouzdanje i samopoštovanje.

Članice Udruženja su sve prisutne upoznale sa realiziranim aktivnostima i aktivnostima koje sijede u narednom periodu. Jedan od značajnih ciljeva projekta je senzibilizacija javnosti za pitanja nasilja u adolescentskim vezama i njegovih krajnje negativnih posljedica za osobe koje trpe nasilje, ali i za čitavu zajednicu. Zbog toga je velika pažnja posvećena promociji projekta u javnosti putem medija, društvenih mreža i kroz izradu Priručnika za učenice o prevenciji nasilja u adolescentskim vezama koji će biti dostupan na službenim stranicama Udruženja LAN.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se