16.6 C
Bihać
Utorak, 3 Oktobra, 2023

Udruženje Horizont od četvrtka otvara javnu kuhinju u Bihaću

Iako se primarno bave pješačenjem i planinarenjem, ta vrijedna ekipa svako izvjesno vrijeme organizira veoma značajne aktivnosti.

Elvir Muslić, pokretač i predsjednik udruženja Horizont Bihać je i u ovoj situaciji pandemije našao za shodno da se uključi i pomogne svojim sugrađanima. On posebno ističe dosadašnje projekte kojeg je realiziralo udruženje „Horizont“, te se posebno osvrnuo na aktivnosti udruženja „Horizont“ od kako su poduzete mjere u suzbijanju pandemije koronavirusa.

Podijelili 50.000 zaštitnih maski

„U saradnji sa organizacijom Pomozi.ba udruženje Horizont je podijelilo preko 50 000 zaštitnih maski različitim kategorijama našeg stanovništva; zdravstvenim radnicima u svim našim bolnicama i domovima zdravlja na području USK i Grada Prijedora, policiji u sjedištima i na radnom zadatku, zaposlenike općinskih uprava, prodavačima, pekarima, zaposlenicima benziskih pumpi i drugih vodeći računa da maske dobiju prije svega ljudi koji su najviše izloženi komunikaciji sa ljudima i socijalnim kontaktima.“ – ističe Muslić

Javna kuhinja sa dostavom

Otišli su i korak dalje, da bi pomogli i oslobodili postojeće javne kuhinje velikog pritiska, uz pomoć organizacije Pomozi.ba, a u saradnji sa Mješovitom srednjom školom i Medžlisom IZ Bihać će pripremati obroke i dijeliti ih ugroženom stanovništvu Grada Bihaća i kako stvari stoje u općini Bosanska Krupa, a vrlo moguće je da se djelovanje ove kuhinje prenese i na druge općine i gradove Unsko-sanskog kantona.

“U gradu Bihaću imamo dvije javne kuhinje, Imaret i Merhamet, koje se odlično snalaze u vremenu u kojem živimo. Mi smo u saradnji sa Mješovitom srednjom školom uspostavili sardnju i dogovorili da ćemo u njihovoj učeničkoj kuhinji praviti obroke i nakon toga distribuirati svim ugroženim i ljudima u potrebi. Kuhinja počinje sa radom u četvrtak, 2. aprila 2020., i svakako dugujem svoju veliku zahvalnost svima koji su se uključili i pomogli osnivanju ove kuhinje.“ – izjavio je Elvir Muslić.

Izvrsna saradnja sa Islamskom zajednicom

Muslić ističe kako saradnja udruženja Horizont sa Medžlisom IZ Bihać traje već duži niz godina. Pored 30 volontera udruženja „Horizont“ koji su uključeni u distrbuciju obroka javne kuhinje, podjelu zaštitnih maski i drugim aktivnostima sudjelovat će i Mreža mladih Medžlisa IZ Bihać.

„Medžlis IZ Bihać je svakako jedan važan parner našem udruženju. Kakve god humanitarne, edukativne i kulturne aktivnosti sprovodimo uglavnom je naša prva adresa podrške Medžlis IZ Bihać. Svakako i Medžlis IZ Bihać u svim svojim projektima ima podršku udruženja Horizont i na tome smo posebno ponosi.“

„Koordinator za društvenu brigu Medžlisa IZ Bihać Izet-ef. Rekanović je dugogodišnji volonter ovog udruženja, koji volontira zajedno sa g. Muslićem i drugim aktivistima u ovom bremenitom vremenu radeći na terenu sa ugroženim kategorijama i aktivno koordinira ispred Medžlisa IZ Bihać sve navedene aktivnosti.“ – ističe glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić, naglašavajući kako Medžlis IZ Bihać ima odličnu saradnju sa nevladinim organizacijama generalno, a ona se najbolje oslikava kroz saradnju sa udruženjem Horizont i njegovim predjsednikom Elvirom Muslićem.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe