14.8 C
Bihać
Subota, 2 Decembra, 2023

Učenici i nastavnici škole u Velikoj Kladuši u strahu od migranata

Ističu kako se u blizini škole nalazi lokalitet gdje već mjesecima borave migranti u improvizovanom kampu, te su svakodnevno prisutni u školskom dvorištu i na obližnjem sportskom igralištu.

“Vrlo se često u blizini događaju tuče migranata koje nerijetko završavaju u školskom dvorištu. Nekada su te tuče s težim posljedicama i tada su jasno vidljivi tragovi krvi uokolo”, kaže Edina Dizdarević, direktorica ove škole.

Dodaje kako dodatni problem predstavlja to što je nedavno u blizini škole otvoren restoran u kojem se hrane strani državljani.

Iz škole upozoravaju kako je okolni prostor postao prava deponija smeća. “Često se mogu pronaći i različiti oštri predmeti, kao što su noževi, sjekire, pa čak i narkomanske šprice. Poseban problem je nedolično ponašanje jednog broja migranata, često sa seksualnim aluzijama, kojima su izloženi naši učenici, a posebno djevojčice”, kaže Dizdarevićeva.

Pedagogica u toj školi Dženana Đogić kaže kako se djeca svakodnevno susreću s traumama zbog sukoba među migrantima, kojima nerijetko prisustvuju. Dodaje kako su proveli internu školsku anketu među učenicima, koja je pokazala da gotovo svi oni osjećaju strah. Rukovodstvo ove obrazovne ustanove uputilo je inicijativu nadležnim institucijama da se širi prostor oko škole proglasi sigurnom zonom i da se na tom prostoru onemogući prisustvo lica koji nisu učenici ili zaposlenici škole. Procjenjuje se kako na području Velike Kladuše trenutno ima oko 1.500 migranata, od čega je polovina smještena u prihvatnom centru “Miral”, dok se ostali slobodno kreću, jer nema dodatnih smještajnih kapaciteta u kojima bi mogli boraviti.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe