Ubrzano vam kuca srce?

Vjeruje se da je normalna brzina otkucaja srca između 60 i 100 otkucaja u minuti. Mnogi nerijetko znaju doživjeti ubrzano lupanje srca, a ovo jednako pogađa muškarce i žene svih životnih dobi.

Uzroci koji mogu izazvati tahikardiju mogu biti opasni (bolesti srca, anemija) ili samo predstavljaju našu reakciju na nešto (stres, trening). Donosimo vam popis tehnika koje vam u nekoliko minuta mogu pomoći ako vam srce počne ubrzano i jako lupati. Ako se stanje ne smiri za 15-20 minuta, nazovite hitnu.

Nema ništa loše u tome da srce s vremena na vrijeme pumpa više krvi, ali ako srce iznenada ubrza bez očita razloga, savjetuje se da potražite liječničku pomoć.

Valsalvin manevar
Riječ je o tehnici disanja koja vodi do nekoliko brzih promjena u našem otkucaju srca. Kako to učiniti:

Prstima začepite nos
Zatvorite usta
Izdahnite (ali kroz zatvoreni dišni put)
Radite ovu tehniku ​​oko 10-15 sekundi

Slušajte pjesmu ‘Weightless’ (Marconi Union)
Postoji pjesma koja dokazano smanjuje razinu anksioznosti za 65 posto. Kombinirajući bas, ritam i harmoniju, ova glazba pomaže smanjiti ubrzani rad srca i krvni tlak te sniziti razinu kortizola.

Metoda hladnom vodom
Ova metoda je učinkovita jer stimulira vagus živac koji, prije svega, pomaže u kontroli otkucaja srca. Ako smatrate da su vaši otkucaji odjednom jako ubrzani polijte se hladnom vodom po licu. Također možete uroniti lice u veliku zdjelu punu hladne vode.

Masaža karotidnog sinusa
Masaža karotidnog sinusa također pomaže kod ubrzanog rada srca. Ova arterija ide niz naše grlo (nalazi se pored vagusa), a nježna masaža vršcima prstiju stimulirat će susjedni živac i smanjiti broj otkucaja srca.

Pijte ledenu vodu
Prema ovom istraživanju, postoji jednostavan način da smanjite otkucaje srca. Sve što trebate učiniti jest popiti ledenu vodu. Naime tada dolazi do stimulacije živca vagusa te to, kao prirodan refleks, umiruje ubrzani rad srca.

Dišite duboko
Izdahnite
Zadržite dah i brojite do 5, ili koliko god možete
Polako udahnite, a zatim ponovno izdahnite
Ponovite postupak
Nemojte zaboraviti isprobati i joga disanje.

Lijekovi
Znamo da svaki organizam na liječenje reagira na različite načine. Ako ništa od gore navedenog popisa ne pomaže, vrijeme je da razmislite o uzimanju lijekova. Prije svega se konzultirajte s liječnikom.

Što još možete učiniti?
Više vježbajte: svakodnevna tjelesna aktivnost usporava otkucaje srca
Smanjite stres: joga, dnevne tehnike disanja i meditacija savršene su metode
Izbjegavajte duhanske proizvode: pušači imaju veći broj otkucaja srca u mirovanju
Smršavite (ako je potrebno): pretili ljudi imaju značajno povećanje prosječne brzine otkucaja srca. Gubljenje težine je prvi korak u rješavanju ovog problema

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe