5.1 C
Bihać
Nedjelja, 4 Decembra, 2022

Ubici iz đakovačkog Centra za socijalni rad 40 godina zatvora

Na 40 godina zatvora osječki Županijski sud u ponedjeljak je nepravomoćno osudio Andriju Drežnjaka, optuženog za prošlogodišnje teško ubistvo dvoje radnika đakovačkog Centra za socijalni rad, javlja Hina.

Drežnjak je bio optužen da je 9. jula 2019. u đakovačkom Centru za socijalni rad hicima iz pištolja ubio socijalnu radnicu Blaženku Poplašen, a teško ranio pravnika Ivana Pavića koji je od teških povreda 10 dana kasnije umro u osječkom Kliničkom bolničkom centru.

Nakon ubistva je pobjegao, ali je nakon policijske potrage iste večeri, po dojavi građana, uhapšen u polju između Đakova i mjesta Đakovački Selci.

Sudsko vijeće je u obrazloženju presude navelo kako je nedvosmisleno zaključilo da je Drežnjak iz bezobzirne osvete ubio svoje žrtve, za koje je smatrao da mu na nezakonit način žele oduzeti porodičnu kuću u kojoj prebiva.

No, dokaznim postupkom je utvrđeno da su radnici Centra, a posebno žrtve Ivan Pavić i Blaženka Poplašen, postupali po zakonskim propisima i u njegovu korist.

Drežnjak u vrijeme ubistava bio ubrojiv
Sud smatra da je oba teška ubistva počinio prema unaprijed pripremljenom i osmišljenom planu, pri čemu je provedenim psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno da je tada bio ubrojiv te pregledom nisu utvrđena psihotična ponašanja.

Drežnjaku je produžen istražni zatvor, u kojem se nalazi od 9. jula prošle godine, a to mu je vrijeme uračunato u izrečenu zatvorsku kaznu.

Odbrana je najavila žalbu na presudu, a zamjenik osječkog Županijskog državnog odvjetnika Miroslav Kraljević izjavio je novinarima kako je presuda od 40 godina zatvora primjerena. O eventualnoj žalbi razmislit će po primanju pismenog otpravka presude.

Ocijenjen nestabilnom i agresivnom osobom
“Kao tužitelj sam zadovoljan, ali kao čovjek ne mogu reći da sam zadovoljan jer ovo je velika tragedija i jer je do ovoga došlo zbog puno propusta i općenito zbog jedne zapuštene situacije u društvu”, ocijenio je Kraljević

Na početku suđenja 3. juna Drežnjak je nakon čitanja optužnice priznao krivicu da bi dan poslije promijenio iskaz, rekavši da ne priznaje sve što stoji u optužnici, nego samo “neke stvari”.

Tokom suđenja sudski vještaci-psihijatri Drežnjaka su ocijenili nestabilnom i agresivnom osobom ispodprosječne inteligencije, ali da je bio svjestan kako čini zločin i koji su mu ciljevi, što dokazuje i plan bijega nakon zločina.

Smatraju i kako je motiv ubistva Drežnjakova zabluda da su ga žrtve varale i da su mu htjeli oduzeti kuću nakon smrti njegovog oca.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe