16.6 C
Bihać
Utorak, 3 Oktobra, 2023

U toku rekonstrukcija simbola Bitke na Neretvi

IZVORavaz.ba

U Jablanici je, uprkos svim problemima uzrokovanim pandemijom koronavirusa i proglašenjem stanja nesreće u FBiH, otpočela je rekonstrukcija spomen-mosta na Neretvi, simbola Bitke za ranjenike, u ukupnoj vrijednosti od 1,2 miliona KM.

Riječ je o lokalitetu Muzeja Bitka za ranjenike na Neretvi u Jablanici, gdje se puni mjesec probija pristupni put do prijelaza preko Neretve.

Kako su kazali iz Općine Jablanica, uz teške mašine i dizalice do sada su radnici „HP Investing“ iz Mostara uradili veliki dio pripremnih radova kako bi se stvorile pretpostavke za dopremu pontona kapaciteta nosivosti minimalno 50 tona i njegovo spuštanje u rijeku.

– U narednom periodu predstoje radovi na izradi bušotina, injektiranju, izvođenje raznih betonskih radova, uklanjanje postojeće horizontalne rešetkaste konstrukcije u vodi koja je pomjerena uslijed velikih vode, ukupne težine oko 60 tona, njeno vađenje i deponovanje na lokalitet Spomen-kompleksa Bitka za ranjenike na Neretvi – naveli su iz Općine Jablanica.

Također, predviđeno je da se sagradi, transportira i montira nova desna horizontalna rešetka kao glavni eksponat ukupne težine oko 65 tona.

U narednom periodu uslijedit će intenziviranje radova na obnovi porušenog mosta na Neretvi.

– Očekujemo da se ovaj strateški projekt za općinu Jablanica okonča u skladu s predviđenim rokovima, ako aktuelno stanje nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa te vremenske i druge nepredviđene okolnosti ne budu sprečavali izvođenje radova – poručili su iz Općine Jablanica.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe