21.1 C
Bihać
Srijeda, 29 Juna, 2022

U subotu održan Međuopćinski biciklistički maraton

U subotu, 18. juna, održan je Međuopćinski biciklistički maraton Bosanska Krupa – Krupa na Uni. Maraton su zajednički organizirali Grad Bosanska Krupa i Općina Krupa na Uni u okviru projekta „Međuopćinska biciklistička staza općina Bosanska Krupa i Krupa na Uni“. Projekat je financiran sredstvima Vijeća Evrope u okviru Programa za izgradnju povjerenja. Inicijativa je ovo i rezultat sastanka sa delegacijom Odjela za izgradnju povjerenja Vijeća Evrope.

Riječ je, kako ističe Muho Šertović, predsjednik Kluba ekstremnih sportova „Urban X“ iz Bosanske Krupe, o zahtjevnoj ruti koja iziskuje određenu fizičku spremu.

„Upravo smo zbog zahtjevnosti staze aktivnost nazvali maratonom. Staza je obezbijeđena od strane PS Bosanska Krupa i PS Krupa na Uni. Maraton, dakle, ide u pratnji i na načelu i na začelju biciklističke kolone logističkim vozilima tako da se u slučaju nezgode može intervenirati. Učešće u maratonu uzelo je oko 40-ak učesnika iz Bosanske Krupe, Cazina, Bužima i Bihaća koji su s Trga Alije Izetbegovića krenuli put Krupe na Uni“, rekao je Šertović.

Okupljanje učesnika započelo je od 8.00 sati na Trgu Alije Izetbegovića u Bosanskoj Krupi odakle je maraton službeno i startao u 9.00 sati. Vidno raspoloženi i fizički spremni za zahtjevnu rutu, kako su nam rekli, učesnici maratona izuzetno su zadovoljni organizacijom i atmosferom koja je pratila maraton.

Učesnici Međuopćinskog biciklističkog maratona Bosanska Krupa prošli su biciklističkom stazom dužine 52,8 km formiranom u okviru projekta „Međuopćinska biciklistička staza općina Bosanska Krupa i Krupa na Uni“ kao dijela Programa za izgradnju povjerenja finansiranom od strane Vijeća Evrope. U okviru maratona, učesnici si obišli i spomen kuću reisa Džemaludina ef. Čauševića u Arapuši, te kuću Branka Čopića u Hašanima. Cjelokupna staza obilježena je putokazima, a duž staze postavljeno je šest odmarališta za sve one koji se odluče voziti stazom.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se