14 C
Bihać
Ponedjeljak, 3 Oktobra, 2022

U Srbiji je do sada vakcinisano oko 4.000 stranih državljana sa mjestom prebivališta u Srbiji

IZVORavaz.ba

U Srbiji je do sada vakcinisano oko 4.000 stranih državljana sa mjestom prebivališta u Srbiji, rečeno je portalu Nova.rs u Vladinoj kancelariji za IT i elektronsku upravu.

– U odnosu na više od pola miliona vakcinisanih građana, to je promil”, ocjenjuju iz Vladine kancelarije i dodaju da nemaju evidenciju iz kojih su zemalja ti strani državljani.

Polemika o vakcinisanju stranih državljana u Srbiji uzela je maha i uzburkala javnost nakon vijesti o tome da se hrvatska spisateljica Vedrana Rudan vakcinisala u Beogradu.

Pokušavajući da objasni i umiri javnost koja je zbog toga počela da negoduje i traži pojašnjenja, zamijenik gradonačelnika Goran Vesić je podsjetio da je Beograd jedini grad u svijetu koji je radnike u kulturi stavio u prioritetne grupe za vakcinaciju i naglasio da je do sada vakcinisano više od 600.

– Vedrana Rudan je imala pravo da se vakciniše u Srbiji jer ima ugovor sa Ateljeom 212 gde se igra njena predstava, ona je angažovana u pozorištu i za nas je ona angažovani radnik u kulturi u Beogradu. To se odnosi i na druge, jer recimo imate strane dopisnike koji su se vakcinisali zajedno sa našim novinarima. Mi u Srbiji ne dajemo političke vakcine i nismo pitali nikoga šta politički misli o tome. Naša je obaveza da obezbedimo vakcine, to je pitanje ljudske solidarnosti i odgovornosti države a ne politike. U Srbiji će svi dobiti vakcinu, obezbeđeno je 11 miliona što je dovoljno da svo punoletno stanovništvo vakcinišemo dva puta i nemojmo od toga praviti političke sporove – istakao je Vesić.

Stizale su nam i vijesti o tome da se u Srbiji vakcinišu grašani iz Sjeverne Makedonije i Crne Gore. Međutim, te navode o masovnoj vakcinaciji stranaca demantuje državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i predsjednik Nacionalnog tijela za koordinaciju imunizacije Mirsad Ðerlek. On je naveo da za vakcinaciju preko eUprave mogu da prijave stranci koji imaju prebivalište u Srbiji ili su u postupku dobijanja prebivališta.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se