U Srbiji do podne na izbore izašlo manje od petine birača

Najveći odziv birača je u Vojvodini (20,08 posto), slijede regije Šumadije i zapadne Srbije (18,58 posto), te južne i istočne Srbije (17,25 posto), dok je najmanja izlaznost na području Beograda – 14,65 posto, službeni su podaci državnog povjerenstva.

Manja izlaznost je i u još nekoliko većih gradova – u Nišu je glasalo 15,16 posto, a u Kragujevcu 16,71 posto, prenosi Hina.

Predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da dosad “nije bilo kakvih većih nepravilnosti”.

Na svom biračkom mjestu nešto poslije 12 sati pojavio se i srbijanski predsjednik i vođa Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, koji je i nositelj liste naprednjaka “Aleksandar Vučić – za našu djecu”, favorita na izborima, čiju su pobjedu s više od 50 posto glasova prognozirale predizborne ankete.

Premda je njegov dolazak na biralište službeno najavljen tek četrdesetak minuta prije nego se pojavio, Vučića su brojne novinarske ekipe čekale nekoliko sati, a došao je sam, iako je neslužbeno najavljeno da bi mogao doći s s kćerkom Milicom.

Vučić je izjavio kako bi volio da SNS na današnjim izborima osvoji 1,7 ili 1,8 miliona glasova, ocijenivši da bi “poslije osam godina na vlasti i negativne kampanje medija” to bio veliki uspjeh.

On je rekao da “očekuje teške dane i sedmice” u pogledu Kosova, te poručio kako želi izgradnju prijateljskih odnosa sa zemljama regije, s tim da Srbija bude uspješnija od njih, poglavito na području ekonomije.

Građani Srbije danas glasaju za izbor 250 zastupnika Skupštine Srbije, 120 zastupnika parlamenta Vojvodine, te za vijećnike općina i gradova, birališta se zatvaraju u 20,00 sati, a prvi preliminarni službeni rezultati državnog izbornog povjrenstva očekuju se u 23 sata.

Pravo glasa ima 6,5 miliona birača, a za mandate se bori 21 izborna lista, među kojima je favorit je Srpska napredna stranka (SNS), srbijanskog predsjednika i vođe naprednjaka Vučića.

Izbori su prvo raspisani za 26. aprila, ali je kampanja prekinuta uvođenjem izvanrednog stanja zbog pandemije korona virusa.

Predizborni proces obilježen je pokušajima dijela oporbe da osigura što masovniji bojkot izbora, argumentirajući to izostankom uvjeta za poštene izbore.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe