U Španiji najmanji dnevni rast umrlih od koronavirusa od 19. marta

Ministarstvo zdravstva Španije iznijelo je posljednje podatke u vezi s epidemiološkom situacijom u zemlji.

U saopćenju se navodi da je broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom jučer iznosio 229, a danas 179, što je najmanji rast umrlih u jednom danu od 19. marta.

Do sada je u Španiji od posljedica zaraze koronavirusom umrlo ukupno 26.478 osoba.

Broj zaraženih je u protekla 24 sata veći za 604 i sada iznosi 223.578, dok se od COVID-19 oporavilo još više od dvije hiljade osoba, te je ukupan broj oporavljenih dostigao 133.952.

Vanredno stanje, koje je počelo 14. marta u Španiji, koja je jedna od zemalja najviše pogođenih epidemijom koronavirusa, produženo je do 24. maja.

Vanredno stanje koje je trebalo trajati do 9. maja, produženo je na još dvije sedmice glasanjem u parlamentu.

Španski premijer Pedro Sanchez je kazao da će nakon 11. maja, kada će biti ublažene neke mjere protiv širenja zaraze, biti proglašen dan žalosti za žrtve COVID-19.

U prvoj fazi ublažavanja mjera, od 11. maja očekuje se otvaranje tržnica, terasa kafića i restorana i biblioteka s ograničenom uslugom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju”. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe