14.1 C
Bihać
Subota, 30 Septembra, 2023

U Rusiji će uskoro biti zabranjene operacije promjene spola

IZVORklix.ba

U Rusiji je predložen zakon koji zabranjuje operacije afirmacije roda iz bilo kojeg drugog razloga osim za liječenje urođenih abnormalnosti, prenosi Tass.

Tako je zakon o zdravstvenoj zaštiti ruskih državljana dopunjen odredbom koja zabranjuje “medicinske intervencije u cilju promjene spola”, uključujući operacije za promjenu primarnih ili sekundarnih spolnih karakteristika.

Medicinske intervencije moguće su samo u liječenju porođajnih abnormalnosti kod djece “na osnovu odluke ljekarske komisije savezne državne zdravstvene ustanove”. Listu takvih institucija i proceduru za donošenje odluka odobriće Vlada, navodi se u prijedlogu zakona.

Osim toga, Zakonom se zabranjuje javnim evidencijama da ispravljaju i mijenjaju isprave na osnovu potvrda o afirmaciji pola koje izdaju medicinske organizacije. Predviđeno je da se izvrše odgovarajuće izmjene i dopune zakona o aktima o građanskom statusu. Prema važećem zakonu, matične službe mogu mijenjati lična dokumenta na osnovu ljekarskog uvjerenja o promjeni pola.

Prijedlog zakona su inicirali predsjednik ruske Državne dume (donjeg doma parlamenta) Vjačeslav Volodin i lideri pet frakcija.

Tokom sastanka Savjeta zakonodavaca u aprilu, Volodin je zatražio od poslanika da podnesu svoje prijedloge za rješavanje pitanja vezanih za pitanja rodne afirmacije. Ruski ministar pravosuđa Konstantin Čujčenko rekao je ranije da bi zabrana promjene spola u pasošima i drugim dokumentima bila jedan od prvih koraka ka uvođenju “porodičnih vrijednosti” u nacionalni zakon.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe