7.9 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

U požaru u Cazinu smrtno stradalo jedno lice

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 9°C, dok je vodostaj Mutnice 0,85 m.

Policijska stanica Cazin je imala četiri intervencije u protekla 24 sata. Krivično djelo “krađa električne energije” otkriveno je u Mutniku, dok remećenja javnog reda i mira nije bilo. Kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju, u Šturliću je došlo do sudara 2 m/v, kao i u Ulici dr. Irfana Ljubijankića. Saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovalo 1 m/v dogodila se u Stijeni. Nije bilo povrijeđenih lica niti u jednoj nezgodi.

Vatrogasna jedinica je intervenisala četiri puta pa su tako gasili požar šume u Gornjim Nuhićima, požar niskog raslinja i stareži u Liskovcu, požar šume u Merdanovićima.

Požar šume u Šturliću imao je tragičan ishod, u kojem je smrtno stradalo jedno lice. Više informacija donosimo nešto kasnije.

Upozoravamo građane da je počeo kritičan period za izbijanje požara na otvorenim prostorima prilikom čišćenja parcela izazvanih paljenjem korova i suhog raslinja te pozivamo na dodatan oprez prilikom obavljanja spomenutih poslova. S tim u vezi Civilna zaštita je, u periodu povećane požarne opasnosti, pojačala i mjere osmatranja loženja vatre na otvorenim prostorima te direktnog upozoravanja građana na zakonske obaveze provođenja preventivnih mjera prilikom spaljivanja korova.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 38 pacijenata dok je sanitet korišten jednom.

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih neophodno je pridržavati se mjera prevencije koje su na snazi – držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja. Podsjećamo da je obavezno propisno nošenje zaštitnih maski (preko usta i nosa) u zatvorenom i otvorenom javnom prostoru, kao i ograničeno kretanje 21:00-05:00 sati”, napominju iz Civilne zaštite grada Cazin.

Kada je u pitanju vodosnabdjevanje, nema planiranih radova.

Kada je riječ o elektrosnabdjevanju, Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać-PJD Cazin obavještava kupce da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima doći do prekida u isporuci električne energije u poslovnim jedinicama prema slijedećem rasporedu:

02.04.2021. godine

– od 09:00 do 15:00 sati trafopodručja: Bajrići;
– od 09:00 do 09:45 i od 14:15 do 15:00 sati trafopodručja: Stijena 5 Ilijaševac, Bajrići, Zmajevac, Mehmedovići Podgredina, Stijena Vodovod Centar, Vilenjača Škola, Mehulići, Vilenjača Škola i Vodovod, Donji Nuhići, Podgredina 1 i 2, Sivići, Šolići, Donji Memići, Memića Brdo 1 i 2.

03.04.2021. godine

– od 08:00 do 16:00 sati trafopodručja: Bečići.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, pretežno mokar ili vlažan kolovoz, kao i povećana opasnost od odrona, karakterišu ovoga jutra saobraćajnu situaciju u centralnim i istočnim, te ponegdje u sjevernim krajevima BiH. S obzirom da meteorolozi do kraja dana najavljuju padavine u većem dijelu naše zemlje, savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04:30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Široki Brijeg-Mostar (obilaznica oko Širokog Brijega), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe