U organima fetusa pronađene čestice opasne za razvoj i život

POZNATO je da je onečišćeni zrak najveći okolišni faktor rizika za prijevremenu smrt. Procjenjuje se da u svijetu godišnje uzrokuje oko 7 milijuna prijevremenih smrti, od čega u Europi oko 500.000.

Također je poznato da onečišćenja u okolišu, poput pasivnog pušenja, olova u vodi i hrani te pesticida, mogu utjecati na zdravlje nerođene djece.

Na primjer, znanstvenici povezuju izloženost pasivnom pušenju tijekom trudnoće s 13% povećanim rizikom od urođenih mana i 23% povećanim rizikom od smrti ploda.

Znanstvenici se već godinama pitaju mogu li onečišćenja u okolišu kroz placentu majke ući u organizam fetusa.

U jednom novom istraživanju, objavljenom u uglednom časopisu Planetary Health, međunarodni tim znanstvenika sa Sveučilišta Aberdeen u Škotskoj i Sveučilišta Hasselt u Belgiji pronašao je dokaze o postojanju toksičnih čestica onečišćenja zraka u plućima, jetri i mozgu nerođenih beba.

Autori u studiji pišu da su pronašli dokaze o prisutnosti čestica čađi u krvi iz pupkovine već u prvom tromjesečju razvoja fetusa, što potvrđuje da one mogu proći kroz majčinu posteljicu i ući u cirkulacijski sustav fetusa.

“Otkrili smo da čestice onečišćenja zraka koje sadrže ugljik, koje majka udahne, mogu prijeći u placentu i zatim se prenijeti u organe ljudskog fetusa tijekom trudnoće. Ova otkrića posebno su zabrinjavajuća jer je ovaj vremenski prozor izloženosti ključan za razvoj organa”, ističu autori.

Peći i promet su glavni izvori čađi
Za potrebe novog istraživanja znanstvenici su se usredotočili na nanočestice čađe, koje su rezultat izgaranja ugljena, dizela i drugih goriva iz biomase.

Kućanstva stvaraju nešto više od polovine ukupne čađi, a potom slijedi prijevoz, od kojeg dolazi oko 26% emisija.

Ranija istraživanja pokazala su da čađa ima negativan utjecaj na zdravlje ljudi jer uzrokuje kardiovaskularne bolesti, astmu i prijevremenu smrt.

Epidemiološke studije pokazale su, pak, da čestice čađi predstavljaju veći zdravstveni rizik od ostalih sastojaka onečišćenog zraka, uključujući fine čestice promjera manjeg od 2.5 mikromilimetara (PM2,5).

Čađa iz pluća majke stiže u organe nerođene bebe
Jedno ranije istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Communications, utvrdilo je da čestice čađe mogu dospjeti iz pluća majke do placente.

No prije nove studije nitko nije sa sigurnošću mogao reći stižu li i do fetusa.

Za potrebe istraživanja, znanstvenici su ispitali perinatalne i fetalne uzorke iz Belgije i Velike Britanije.

“Ustanovili smo da ne samo da su nanočestice crnog ugljika ušle u placentu u prvom i drugom tromjesečju ljudskog fetusa već i da su dospjele u fetalne organe, posebno u jetru, pluća i mozak”, rekao je za Medicine News Today jedan od autora studije Paul Fowler, profesor na Sveučilištu Aberdeen.

U fetusima su otkrivene iznenađujuće visoke razine otrovnih čestica
Dodao je da je tim bio iznenađen koliko su razine nanočestica čađe u ljudskom fetusu bile slične onima u placenti.

“Nadali smo se da će fetus biti zaštićen, barem na nekoj vidljivoj razini. Jasno je da nije i to je vrlo zabrinjavajuće jer se vjerojatno odnosi na mnoge druge vrste mikro i nanočestica. Budući da su nanočestice čađe također obložene metalima i organskim molekulama, kao što su drugi produkti izgaranja, one su ‘trojanski konji’ za prijenos tih otrovnih spojeva u fetalne ljudske organe”, zaključio je Fowler.

Tim Nawrot, profesor epidemiologije okoliša na Sveučilištu Hasselt, kaže da njihova otkrića pokazuju potrebu za rigoroznijim standardima u ograničavanju dopuštenih razina onečišćenja u zraku.

“Naša studija provedena je u području s relativno niskom izloženošću”, objasnio je.

“No i u tako niskim koncentracijama u okolini već vidimo velik broj čestica – primjerice, približno 6000 čestica čađe po kubičnom milimetru fetalnih tkiva pluća i mozga. U područjima s visokom izloženošću njih će biti znatno više. Zdrav zrak trebao bi biti osnovno ljudsko pravo. Moramo ozbiljno shvatiti zagađenje zraka”, poručio je.

Znanstvenici trudnicama predlažu da na mjestima s visokim koncentracijama onečišćenja, kada izlaze na ulicu, nose maske te da u stanovima osiguraju pročišćivače zraka.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe