U Orašcu generacije mladih Krajišnika pišu historiju bh. sporta

Bihaćki kraj je oduvijek poznat kao kraj sporta. Mnogi su mladi, uspješni sportaši potakli upravo iz grada na Uni. Donosimo priču iz bihaćkog povratničkog naselja Orašac, gdje ovu tradiciju godinama pokušavaju nastaviti treneri Mustafa i Šeherzad Zulić.

Oko tridesetak kilometara udaljenosti od Bihaća smješteno je selo Orašac. Ovo povratničko selo je pozicionirano u srcu Ljutočke doline i poznato je po tome što godinama u njemu stasavaju šampioni.

Među njima su i članovi Kluba borilačkih sportova „Ljutoč“, koji su svoj uspjeh potvrdili i u prvom dijelu Državnog prvenstva u borilačkim sportovima, osvojivši najsjajnija odličja.

„Što se tiče Državnog prvenstva, prezadovoljan sam – šest zlata, pet srebra i sedam bronzanih medalja, s tim da smo ponovo ostvarili rezultat iz prošle godine odbranivši titulu najuspješnijeg kluba u light kontaktu, dobili smo najbolju seniorku i najboljeg mlađeg kadeta“, ističe Zulić.

Nakon što su prije dvije godine konačno dobili dvoranu, u proteklih nekoliko dana Orašac je prvi put bio domaćin i Kantonalnog prvenstva.

„Osvajala sam prvo i drugo mjesto, na zadnjem takmičenju u Zenici postala sam i najuspješnija seniorka. Zadovoljna sam svojim rezultatima“, kaže Lejla Zulić.

„Na Kantonalnom takmičenju sam osvojio dva zlata. Trener mi pomaže da se pripremim za takmičenje“, ističe Erman Šehić.

„Na Kantonalnom takmičenju sam ostvario izvrsne rezultate – osvojio sam dvije zlatne medalje i pehar za najboljeg juniora“, navodi Orman Bajbutović.

Ponosna je na svoje rezultate i Šejla Mešić: „Na Kantonalnom prvenstvu u Orašcu sam osvojila dva zlata, a na Državnom prvenstvu sam osvojila bronzu.“

Prema riječima trenera Zulića, prvobitno su djelovali kao sekcija, a 2008. zvanično postaju klub. Danas su u mogućnosti da svoje treninge održavaju u Orašcu, zbog čega su im se pridružila i djeca iz okolnih mjesta.

„Naš klub broji oko četrdeset boraca, uzrasti su različiti, od mlađih kadeta – djece, od 5 do 25 godina, mada i stariji mogu da treniraju, čak i veterani.“

Na treninzima kluba Ljutoč se najbolje može vidjeti da u povratničkom naseljima ima života. Taj život u svakodnevicu unose upravo mladi, a oni su saglasni – njihov klub je pokazatelj da mladi, gdje god se nalazili, žele napredovati, graditi Bosnu i Hercegovinu i u konačnici braniti boje bh. zastave na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

VIDEO

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe