18.4 C
Bihać
Srijeda, 25 Maja, 2022

U Općoj bolnici Sanski Most već je trebao biti otvoren Izolatorij

SANSKI MOST, BIHAĆ – Naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona, u Općoj bolnici Sanski Most već je trebao biti otvoren Izolatorij za liječenje oboljelih od koronavirusa. Još nije počeo s radom jer su u toku radovi na uređenju i opremanju Internog odjela na kojem će u dvije bolesničke sobe biti zbrinuti pacijenti s blagom ili asimptomatskom kliničkom slikom. Izolatorij bi prve oboljele trebao primiti za sedam dana do kada se predviđa da će biti okončani svi radovi.

Na Internom odjelu sanske Opće bolnice radnici užurbano uređuju prostor budućeg Izolatorija za liječenje oboljelih od koronavirusa kako bi za sedam dana u dvije bolesničke sobe primio prve pacijente. Građevinski radovi se privode kraju. -To neće moći biti Izolatorij za dugo vrijeme, jer to je za kratkoročno, najdalje za dva mjeseca jer mi nemamo jednostavno prostora. Nemamo gdje te pacijente smjestiti, ali naglašavam, više puta da se izolatorij otvara za pacijente sa blagom ili asimptomatskom kliničkom slikom za koje nadležne higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja utvrde da ne mogu imati kvalitetnu izolaciju u svojim kućama, kaže prim. dr. Mustafa Avdagić, direktor Opće bolnice Sanski Most.

Za potrebe Izolatorija sanska Opća bolnica morat će zaposliti četiri medicinska radnika za šta je Ministarstvo zdravstva dalo saglasnost i osiguralo dvanaest hiljada maraka za njihove plate. Direktor Avdagić dodaje kako su naredbu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva o otvaranju Izolatorija dobili u jeku najvećih radova na renoviranju Internog odjela, pa zbog toga njegovo otvaranje i kasni. Iz Ministarstva zdravstva USK-a su od Federalnog ministarstva zdravstva tražili saglasnost za otvaranje većeg izolatorija, ali nisu dobili nikakav odgovor.  -Od Zavoda zdravstvenog osiguranja dobili smo negativan odgovor. Oni ne mogu to finansirati. Dakle, pošto je u toku epidemija u Federaciji, mi smo pitali da li Vlada Federacije ili Vlada Kantona, ko je onaj koji mora finansirati Izolatorij. Mi smo predložili kapacitet osamdeset do sto kreveta. Definitivno, to bi dobro bilo da bude, kaže dr. Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva i socijalne politike USK-a.

Ministrica Ćemalović kaže kako se ovaj način izolacije ne može provoditi u domovima zdravlja jer to mora biti tzv. zatvoreni sistem. Od otvaranja Izolatorija u Lječilištu Gata definitivno se odustalo jer bi to ugrozilo rad te ustanove a Zavod to ne bi mogao platiti, smatra ministrica. -Dal’ je to neki dom koji je prazan za stare i iznemogle, dali bilo kakav prostor penzionera, dal’ je to hotel, nešto bi moralo biti. Neće to trajati petnaest dana, mjesec. Pred nama je još, još dosta iskušenja što se tiče COVID-a, kaže ministrica Ćemalović. Pred nama je zimski period a i sezonska gripa, što će nam stvarati dodatne probleme. Zdravstvena struka kaže kako nam je izolatorij potreban ali za njegovo otvorenje su neophodna sredstva koja treba iznaći. Unsko-ssanski kanton trenutno raspolaže s dvadeset kreveta u izolatoriju Kantonalne bolnice i dvanaest kreveta u Općoj bolnici Sanski Most, što su tek 32 kreveta a potrebe su znatno veće, tvrdi resorna ministrica.   Samir TULIĆ

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se