18.3 C
Bihać
Utorak, 3 Oktobra, 2023

U Mostaru od 32 testiranih jedno je pozitivno na koronavirus

IZVORklix.ba

U Bosni i Hercegovini potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, te ukupan broj oboljelih sada iznosi 91. Novi zaraženi je registrovan u Mostaru.
Posljednje informacije objavio je Štab civilne zaštite u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Na konferenciji za medije je rečeno da su testirane 32 osobe, od kojih je na koronavirus pozitivna jedna osoba iz Mostara i jedna iz Konjica. Zaražena osoba iz Mostara je, kako je rečeno, povezana s mostarskim klasterom, dok je slučaj iz Konjica povezan sa zaraženim na proslavi firme Igman. O potvrđenom slučaju iz Konjica Klix.ba je pisao jutros.

“Oba slučaja su u konekciji s prethodnim slučajevima. Trenutno u bolnici imamo šest pacijenata koji leže i četiri pacijenta su u kućnom liječenju s vrlo blagim simptomima”, kazao je prim.dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK.

Istaknuto je da je nulti pacijent iz Mostara u srednje teškom stanju, da je na respiratoru i da se njegovo stanje od jučer nije mijenjalo. Također, rečeno je da on ranije nije imao zdravstvenih problema.

“Restriktivne mjere su najbolji odgovor u ovoj situaciji. Kako ćete vi odgovoriti mjerama označit će koliko ćemo iz situacije izaći okrznuti ili neokrznuti. Štab je nakon svih mjera zabrana u protekla četiri dana jučer donio novu mjeru o zabrani kretanja osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina i danas zabranu okupljanja više od 10 osoba. Ima i razloga i za strah i za zabrinutost, ali nema razloga za paniku jer ona nikome ne pomaže”, kazao je Darko Juka iz Štaba civilne zaštite HNK.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe