U Mostaru bez dogovora o visini najniže plaće u FBiH

IZVORavaz.ba

Federalna vlada će u narednih 15 dana utvrditi uredbu o visini najniže plaće u Federaciji BiH, načelno je dogovoreno nakon današnje višesatne sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) koja je održana u Mostaru.

To je novinarima nakon sjednice kazao Edhem Biber, predsjednik ESV-a. Naredna sjednici ESV-a, rekao je, bit će održana početkom decembra.

– Mislim da su poslodavci saglasni da je apsolutno vrijeme da se donese odluka. Ima raznih modaliteta i pretpostavljam da će se odluka početi primijenjivati početkom sljedeće godine – kazao je Biber.

Biber: Vrijeme da se donese odluka

Plaće definirati prema branšama
Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH je pojasnio da se, zapravo, govorilo o dva prijedloga povećanja minimalnih plaća. Sindikati traže povećanje od 50 posto.

– Premijer je tražio 35 posto. Mi ciljano tražimo 50 posto na trenutnu najnižu plaću u FBiH, kada govorimo o trenutnim zakonskim rješenjima, bez dva fiskalna zakona, s tim što topli obrok, regres i prevoz, ono što je sastavni dio plaće ostaju nepromijenjene kategorije – rekao je Bektić.

Dodao je da je po osnovu trenutnih zakonskih rješenja najniža plaća u Federaciji BiH 520 KM, a sa toplim obrokom, regresom i prijevozom sumarno čini negdje između 850 i 900 KM. Mi ostajemo jasno definisani 70 posto od prosječne plaće u FBiH, u ovom momentu to je 700 KM, bez osnovnih naknada na plaću – kazao je Bektić.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH podsjetio je na to da je potpisano pet granskih ugovora, prema kojima je plaća povećana za otprilike 25 posto.

– Mi i dalje zagovoramo opciju da se minimalne plaće definiraju prema branšama, oblastima, jer ne može biti ista plaća u metalnoj ili hemijskoj industriji ili u trgovini.

Povećanje plaća radnicima, kada govorimo o neto plaćama, rado povećavamo koliko možemo, ali je ovdje problem što se doprinosi ne smanjuju i to nas limitira. Dakle, nije problem povećanje neto plaća, ali se ovdje mora posmatrati bruto iznos skupa sa doprinosima- naveo je Smailbegović.

Okrugli sto

On je, također, rekao da se vrlo žustra diskusija vodila u vezi pravilnika o dinamici fiskalnih sistema, kojim bi se trebale zamijeniti stare fiskalne kase za nove.

Kako je rekao, njihov prijedlog je bio da se organizira okrugli sto sa stručnjacima, akademskom zajednicom i svim zainteresiranim stranama s ciljem iznalaženja najboljeg rješenja, ali nisu naišli, kako je naveo, na razumijevanje ministrice finansija u Vladi FBiH, Jelke Milićević.

– Mi mislimo da je softversko rješenje, sa licenciranim softverom najbolje rješenje, jer to rade zemlje u  regiji i RS, a onda birate uređaj koji vam odgovara. Međutim, Ministarstvo finansija je predložilo drugi model, a to je da se nabave fiskalni uređaji savremeniji i bolji i to će privredu koštati od 75 do 80 miliona KM. Mislimo da je to skupo rješenje i nepotrebno trošenje novca – naglasio je on.

Poručio je da će okrugli sto, bez obzira na stav Ministarstva finansija, biti organiziran s ciljem traženja najboljeg rješenja, koje će, potom biti upućeno Ministarstvu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe