3.3 C
Bihać
Četvrtak, 1 Decembra, 2022

U Krajini ih svi izbjegavaju: Kako je A-SDA dobila nadimak “trgovci diplomama”

Najveći teret vladajuće stranke u Krajini, bivše A SDA, afera je vezana za trgovinu diplomama, poznata pod nazivom Pero, kojoj se ne nazire kraj.

Piše: Oslobodjenje.ba

Admir Hadžipašić, bivši delegat u Domu naroda FBiH i poslanik Skupštine USK-a, uhapšen je drugi put u okviru istrage Tužilaštva USK-a i akcije kodnog naziva Pero.

KONTAKT SA “STUDENTOM”
– Policijski službenici SIPA su na području Bihaća slobode lišili jedno lice, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo organizovani kriminal Krivičnog zakona Federacije BiH, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, zatim krivotvorenje isprava, poreska utaja i pranje novca iz Krivičnog zakona FBiH. Lice je sprovedeno u prostorije SIPA, radi kriminalističke obrade, nakon čega je predato na dalju nadležnost Tužilaštvu USK-a, navela je u saopćenju Jelena Miovčić, portparol Državne agencije za istrage i zaštitu.

Nezvanično, Hadžipašić je uhapšen zbog pokušaja utjecaja na svjedoka, odnosno smatra se da je stupio u kontakt sa jednim od “studenata”, koji je kod njega stekao spornu diplomu, sa namjerom da utječe na njegov iskaz.

Djela koja se navode u saopćenju SIPA odnose se upravo na sumnju u trgovinu diplomama bez uporišta u znanju u okviru visokoškolske ustanove Vita plus Cazin, čiji je osnivač i vlasnik Hadžipašić.
Podsjećanja radi, Admir Hadžipašić je prvi put uhapšen novembra 2019. godine, zajedno sa saradnicima zbog navedenog krivičnog djela, dok su pretresi u Vita plus školi izvršeni i prije toga.

Od Tužilaštva USK-a ponovo smo zatražili informaciju kada će biti podignuta optužnica u ovom predmetu, s obzirom na to da istraga traje već treću godinu.
Čekajući na konačnu informaciju, podsjećamo na razloge zbog kojih se predmet oduljio u odgovoru na jedan od naših ranijih brojnih upita.

– Radi se o izuzetno kompleksnoj i obimnoj istrazi, u kojoj je oduzeta dokumentacija koja zauzima dvije prostorije. Od trenutka otvaranja istrage do danas, analiziran je samo dio obimne dokumentacije na osnovu koje je identificirano više od 100 lica koja su kupila diplomu, odnosno nezakonito nabavila diplomu radi upotrebe. Protiv ovih lica se formiraju zasebni, pojedinačni predmeti zbog krivičnog djela krivotvorenje isprave i ovi predmeti se dodjeljuju u rad tužiocima Odjela za opći kriminal, kako bi se blagovremeno procesuirali. Dokumentacija će se nastaviti analizirati i izdvajati u narednom periodu, kako bi se eventualno identificiralo još lica, novih osumnjičenih, koji su na ovaj način nabavljali diplome, odgovoreno nam je iz Tužilaštva u Bihaću.

S druge strane, ne može se zanemariti to koliki uticaj na političku scenu Krajine ima ova istraga.
Hadžipašić je bio jedan od vodećih ljudi A SDA prije nego je podnio ostavku na sve pozicije. Njegov kolega, ranije osuđeni vlasnik škole Multilingua Šemsudin Habibović, također je bio vijećnik A SDA u Sanskom Mostu.

UZALUD NOVO IME
U vezi s ovim predmetom, Tužilaštvo je privodilo još dvojicu visokih zvaničnika A SDA, premijerovog savjetnika Mirsada Topčagića te predsjednika Kluba A SDA u Skupštini USK-a Rasima Pajića.

Iako je A SDA učinila dosta da se distancira od ovog predmeta, pogotovo nakon promjene naziva stranke u NES, njihova politička opcija i dalje se nosi sa negativnim konotacijama, jer ih politički protivnici često prozivaju “trgovcima diplomama”.
Ponovno aktualiziranje predmeta i hapšenje Hadžipašića dešava se u momentu kada Trojka u USK-u (Naša stranka, SDP i NiP) treba da odluči između SDA i A SDA (NES) kao mogućih partnera za stvaranje funkcionalne većine i vlasti u Kantonu.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe