15.4 C
Bihać
Utorak, 3 Oktobra, 2023

U Kantonalnom sudu u Bihaću nastavljeno suđenje Emdžadu Galijaševiću i drugima

U nastavku glavnog pretresa saslušano je pet svjedoka Tužilaštva koji su u to vrijeme bili uključeni u proces donošenja odluka i njihovu realizaciju.

Šemsudin Hukić predsjednik Skupštine JKP “Komrad” 2013. godine, tokom svjedočenja, nije se mogao sjetiti detalja okolnosti koje su prethodile prodaji stare Upravne zgrade preduzeća.

Sjeća se da je u junu 2013. godine sazvana sjednica na kojoj se govorilo o prijenosu prava raspolaganja zgrade Komrada na osnivača, Općinu Bihać. Tada je, navodi svjedok, direktor Hadis Jusić oblazložio da će se na tom mjestu graditi novi objekat, a Komrad će dobiti nove prostorije. Iako niko nije govorio o konkretnoj cijeni po kojoj će biti prodano zemljište, spominjala se cifra o pola miliona maraka, kazao je Hukić.

Toj sjednici Skupštine prisustvovao je bez prava glasa i Fuad Hambelić, u to vrijeme predsjednik privremenog Nadzornog odbora. Tada je, kazao je Hambelić, data saglasnost direktoru Jusiću da provede aktivnosti oko prijenosa vlasništva. Hambelić se ne sjeća da je tada bilo riječi o novcu koji će dobiti Komrad ali zna da je predviđeno preseljenje u Vedro Polje i izgradnja novog objekta u kojem će biti smješteno i osoblje i mašinerija.

I Hukić i Hambelić su stava da je ovo bio dobar poslovni potez Komrada koji je time riješio problem vlastitog prostora. Sličnog mišljenja je i Mehura Selimović, tehnički direktor koji je, kao član Uprave Komrada, bio involviran u cijeli proces. U svome svjedočenju je potvrdio da je nakon što je donesena odluka o prijenosu vlasništva, Komrad pristao da vlastitim mašinama sruši staru zgradu, sačuva iskoristiv materijal koji bi mogao biti ugrađen u novu zgradu u Vedrom Polju, a istovremeno da radi na preseljenju u novi prostor. Selimović ističe da je bio skeptičan da će za zemljište u centru grada Komrad dobiti novac ali da je cifra od nešto više od 600.000 maraka, koliko je preduzeće dobilo, bila dobra poslovna odluka.

Troškovnik za rušenje stare zgrade nije ispostavljen Općini jer, kaže, radili su u interesu preduzeća. Nedžad Dervišević kao komunalni redar svjedočio je da je izvršena kontrola sačuvanog materijala nakon rušenja Upravne zgrade i da je sve što je kontrolirano odgovaralo građevinskom dnevniku.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe