U Kaliforniji se planira graditi naselje sa kućama napravljenim 3D printerom

U kalifornijskoj pustinji se planira gradnja naselja sa kućama napravljenim 3D printerom, a ovo će biti prvo naselje ove vrste u Sjedinjenim Američkim Državama.

Cilj kompanije Palari Group je da 3D printerom napravi 15 domova koji će imati količinu energije iz obnovljivih izvora dovoljnu za svakodnevnu upotrebu. Kuće će se nalaziti na pet parcela u južnoj Kaliforniji.

Jednospratne građevine bit će napravljene od kamenog kompozitnog materijala koji je čvrst, vodootporan, otporan na vatru i druge vanjske utjecaje, izjavio je osnivač i direktor Palarija Basil Starr.

Kako je kazao, za gradnju će biti korištene modularne ploče koje se sastavljaju na samom gradilištu. Ukazao je da je njegova kompanija fokusirana na ekološki prihvatljivije građevinske tehnike tj. 3D printerima jer smatra da je takav način gradnje manje štetan.

“Tokom pravljenja drvenih okvira nastaje velika količina otpada. Riječ je o dvije tone otpada koje završi na deponiji. Gradnja 3D printerima je revolucionarna kojom ne nastaje ovaj otpad”, naglasio je Starr.

I one stvari koje se ne mogu napraviti 3D printerom nastoje se izraditi na ekološki prihvatljiv način.

Kuće sa tri sobe, dva kupatila i bazenom će koštati 595.000 dolara. One manje, sa dvije sobe i jednim kupatilom koštat će 255.000 dolara.

Energija će se proizvoditi solarnim panelima, a u svaki dom bit će moguće instalirati Tesla Powerwall – uređaj za akumulaciju energije. Iz Palarija su poručili da će nastojati da naselje naprave do kraja proljeća sljedeće godine.

Starr tvrdi da je ovakav način gradnje mnogo brži nego onaj konvencionalni. Prema njegovim riječima, paneli koji se koriste za gradnju se printaju, a istovremeno se grade saobraćajnice i druga potrebna infrastruktura.

Potencijalni kupci kuća su već uplatili 1.000 dolara povratnog depozita, prenosi CNN.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe