18.4 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

U Jadranskom moru snimljen kit duži od 15 metara (FOTO)

Nakon što je Institut Plavi svijet u ponedjeljak pozvao građane da im pomognu pronaći velikog kita koji se već nekoliko dana nalazi u Velebitskom kanalu, kako bi se utvrdilo njegovo zdravstveno stanje, mnogi su se uključili. Zbog toga je kit danas uočen.

“Zahvaljujući dojavama mnogih od vas koji ste nam se pridružili u potrazi za kitom, zadovoljno možemo zaključiti da smo ga nakon cijelog jutra potrage drugi dan pronašli kod Starigrada-Paklenice. Na žalost vrijeme nam nije bilo naklonjeno kao što možete vidjeti na fotografijama! Kit je bio na samom rubu nadolazeće oluje te je nakon nekoliko izrona zaronio upravo u oluju. U sljedećoj minuti dali smo petama vjetra uz sijevanje gromova, vjetar i kišu, pitajući se je li vrijedilo! Vjerujte, nije nam bilo svejedno ali vrijedilo je”, objavljeno je na Facebook stranici Instituta.

“Kit kojeg smo vidjeli odrasla je životinja, pretpostavljamo duga 15-ak ili više metara. Fizičko stanje nismo uspjeli provjeriti jer smo bili s njim previše kratko, no na prvi pogled ne izgleda neuhranjeno. Zadnja dojava je da je trenutno viđen kod Lukovog Šugarja no vrijeme je loše, a s vremenom se u Velebitskom kanalu ne treba šaliti. Mi se za sada odjavljujemo, ali u najskorije vrijeme pokušat ćemo sažeti sve vaše dojave, fotografije, snimke i objaviti ih zajedno s našima”, poručili su pored fotografija koje su snimili.

Iz Instituta Plavi svijet upozoravaju da se kita, ako ga se uoči, ne smije proganjati ili mu se približavati, posebice ako uđe u neko pliće područje ili uvalu. Unatoč svojoj veličini, veliki kitovi izuzetno se dobro snalaze i u plićim i zatvorenim prostorima, a ako se radi o zdravim životinjama ta vrsta nije sklona nasukavanju na obalu.

Ako se kit nalazi u takvom okruženju proganjanje, pokušaji ‘spašavanja’ životinje i pokušaji da se životinju ‘usmjerava plovilima prema izlazu i slično mogu kod kita uzrokovati paniku te se životinja zbog straha i pokušaja da pobjegne može ozlijediti ili nasukati. Ako se životinji da dovoljno vremena da se u miru upozna s prostorom, ona će bez problema pronaći izlaz, kažu u Plavom svijetu.

Savjetuju da se kit posmatra s razmaka od najmanje 50-tak metara.

Pronašli smo 🐳🐳🐳!!Zahvaljujući dojavama mnogih od vas koji ste nam se pridružili u potrazi za kitom, zadovoljno možemo…

Posted by Blue World Institute on Tuesday, August 18, 2020

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe