U Hrvatsku za nekoliko dana stižu prve doze vakcine: Evo kada počinje cijepljenje

Diretor Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) Siniša Tomić u nedjelju je najavio da će prve doze cjepiva protiv COVID-19 u Hrvatsku stići u subotu, 26. decembra, a potom će se iduća tri dana provesti i prva cijepljenja.

Europska agencija za lijekova (EMA), odnosno njena Komisija za humane lijekove, u ponedjeljak će odlučivati o odobrenju prvog cjepiva protiv COVID-19 u Europskoj uniji, i to cjepiva kojeg su proizveli američka tvrtka Pfizer i njemačka BioNTech.

Dolazak tog cjepiva u Hrvatsku predviđen je 26. decembra, a potom trodnevna kampanja cijepljenja, kao i u drugim članicama EU – 27., 28. i 29. decembra. Za plan cijepljenje nadležan je HZJZ.

“Prve doze bit će u inicijalnim količinama i onda će dolaziti nove doze”, rekao je u izjavi novinarima Tomić nakon što je u nedjelju videovezom održan redovni sastanak premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima Stožera civilne zaštite, HZJZ-a i HALMED-a, prenosi Hina.

Objasnio je da nakon EMA-inog odobrenja slijedi odobrenje Europske komisije koje će vrijediti za sve države članice EU, pa tako i Hrvatsku, a nakon odobrenja EK bit će objavljene i sve detaljne informacije o lijeku.

Najprije će biti objavljene na engleskom jeziku, a u srijedu se očekuje i na jezicima svih članica EU. Sadržavat će upute za pacijenta, sažetak opisa sastava lijeka za zdravstvene radnike te završno izviješće o ocjeni lijeka, rekao je Tomić.

“To će biti dostupno i u bazi lijekova kao i na linku EK i sadržavat će sve podatke, sve spoznaje, uključujući sve nuspojave, kontraindikacije, indikacije i sve što, uobičajeno, prati svaki lijek”, rekao je te pojasnio da se iz tih informacija onda “derivira uputa o lijeku, koja je pisana jezikom prilagođenim pacijentu i sadržavat će sve nužne upute”.

U informacijama o proizvodu bit će navedene sve dosad zabilježene nuspojave odnosno ko ga eventualno, zbog njih, neće smjeti primiti.

“Nakon dobivanja odobrenja EK potrebno je provesti posebnu provjeru kakvoće koju radi ona članica EU na čijem se teritoriju lijek pušta, u ovom slučaju su to Njemačka i Belgija. U tom smislu, nakon provjere kakvoće onih serija koje će se, među ostalim, puštati i na hrvatsko tržište, HALMED moramo dati suglasnost temeljem dokumentacije”, pojasnio je proceduru Tomić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe