U Hrvatskoj sutra nove mjere, širi se upotreba covid potvrda

Potpuno nam je jasno da moramo reagirati, na usuglašavanju je novi set mjera koji će biti obznanjen sutra, rekao je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš najavio je u četvrtak da će Nacionalni stožer civilne zaštite u petak donijeti novi set mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, među kojima će biti šira upotreba covid potvrda, a novog zatvaranja neće biti.

– Potpuno nam je jasno da moramo reagirati, na usuglašavanju je novi set mjera koji će biti obznanjen sutra na press konferenciji. Epidemiološka struka će i ovaj puta donijeti prijedlog mjera koji će biti usuglašen sa ciljem sprečavanja širenja zaraze, daljnjeg porasta broja novozaraženih i osiguranje stabilnosti zdravstvenog sistema – rekao je novinarima Beroš nakon sjednice Vlade.

Potvrdio je da će među novim mjerama biti šira upotreba covid potvrda iako se “iskreno nada da neće trebati covid potvrda kako bi se otišlo na kafu ili u shopping centar”.

– Ima niz drugih mjera gdje možemo pokazati i pokušati onemogućiti daljnje širenje virusa. Vidjet ćemo sve sutra – kazao je Beroš i poručio da se novim mjerama nastoji postići ravnoteža između restrikcija i normalnog života.

Naglašava da su u novome setu mjera uzeli u obzir građane koji su se vakcinisali.

– Novog zatvaranja ne može biti. One koji su doista zaštićeni, oni koji su preboljeli i vakcinisani, njima ne možemo ograničavati život – istaknuo je Beroš, prenosi Hina.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe