13.1 C
Bihać
Srijeda, 4 Oktobra, 2023

U Hrvatskoj će na koronavirus testirati cjelokupnu populaciju

U narednom periodu počet će testiranje cjelokupne populacije na koronavirus, najavio je Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

On je u razgovoru za RTL detaljno objasnio ko se i po kojim kriterijima testira na koronavirus jer upravo to je jedno od najčešćih pitanja građana.

– Mi smo se od samog početka držali smjernica Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, kao i Svjetske zdravstvene organizacije. Prvo je rečeno da se testiraju osobe koje su bile u kontaktu s pozitivnom osobom ili su boravile na žarišnim područjima i razvile simptome. Kasnije je ECDC promijenio upute da treba testirati svaku tešku respiratornu bolest pa onda opet prije 10-ak dana da se testira svaka akutna respiratorna bolest za koju se ne može utvrditi drugi uzrok – izjavio je Capak.

On kaže kako se može dogoditi greška u procjeni, pogotovo kada se radi dijagnoza putem telefona, kao što je to sada, ali zato pacijent uvijek može nazvati za svaki slučaj drugog ljekara ili epidemiologa. Capak je najavio i da će se u Hrvatskoj raditi istraživanje na cjelokupnoj populaciji da se vidi je li neko možda “prehodao” koronavirus.

Sigurno će se raditi. Prije nekoliko dana pokrenuli smo pregled literature da vidimo kako to izgleda u drugim zemljama. Znamo sigurno za kruzer Yokohamu, gdje je bilo puno pozitivnih osoba, a postotak onih koji nisu imali simptome je prilično visok, no to su posebni uvjeti. Populacijske studije nije još niko pokrenuo, ali sigurno ćemo to raditi. Može se na dva načina: ili se uzme jedna cijela pokrajina pa pregledava ljude ili se napravi tzv. sentinel studija, uzmu se svi pacijenti jednog ljekara opće medicine i napravi se profil – objasnio je Capak.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe