U glavnom gradu Švedske održan skup odavanja poštovanja Kur'anu

IZVORavaz.ba

Ispred turske ambasade u Štokholmu, glavnom gradu Švedske, održan je skup odavanja poštovanja Kur'anu, javlja Anadolija.

Program su zajednički organizirale turske nevladine organizacije aktivne u toj zemlji i to kao odgovor na subotnji gnusni čin paljenja muslimanske svete knjige upravo u Stockholmu u blizini turske ambasade, koji je naišao na žestoke osude iz islamskog svijeta, a posebno iz Turske.

Pročitani odlomci iz Kur'ana
Predstavnik turskog Diyaneta u Švedskoj Serdar Bukme predvodio je vjerski dio programa, a pročitani su odlomci iz Kur'ana prevedeni na turski i švedski jezik.

Turski ambasador u Štokholmu Jonet Kan Tezel (Yonet Can) obratio se prisutnima i kazao kako su milijarde muslimana zgrožene i osudile subotnji incident i provokativno paljenje Kur'ana od strane ekstremnog desničarskog političara iz Danske Rasmusa Paludana.

Ambasador Tezel se zahvalio organizatorima na pozivu na ovaj skup.

Zloupotrebljeni švedski zakoni
– Prije nekoliko dana dogodio se ovdje incident koji je povrijedio, pa čak i zgrozio sve, savjest i zdrav razum. Drugim riječima, uz dostojanstvo i međukulturalno uvažavanje rečeno, osoba vrlo pomućenog uma grubo je vrijeđala vjeru islam, kojoj pripadaju milioni ljudi. Ova osoba je zloupotrijebila švedske zakone, iskoristila praznine u praksi i pogazila univerzalne vrijednosti. Čak da se radilo i o svetoj knjiga druge vjere, naša bi reakcija i osjećaj bili isti – poručio je ambasador Tezel.

Tokom skupa učesnicima su podijeljeni primjerci prijevoda Kur'ana na švedskom jeziku i karanfili.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe