8.3 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

U dva mjeseca pronašao čak tri rijetka kamena: Rudar preko noći zaradio milione

IZVORAvaz.ba

Saniniu Laizer (52), amaterski rudar iz Tanzanije i farmer, u junu je preko noći postao milioner nakon što je prodao dva rijetka tanzanita za 3,4 miliona dolara, prenosi Anadolija.

Tada je rekao kako novac planira uložiti u lokalnu zajednicu.

Ni dva mjeseca kasnije Laizer je pronašao i prodao još jedan tanzanit. Težio je 6,3 kilograma, a za njega dobio je još 1,96 miliona dolara.

Rekord je srušio još prijašnjim tanzanitima, a iznosio je tek tri i po kilograma po kamenu.

– Želim izgraditi shopping-centar i školu – izjavio je nedavno rudar kojeg su sada proglasili najsretnijim čovjekom na svijetu.

Svijetli mineral, koji dolazi u nijansama plave, zelene i ljubičaste boje, može se pronaći samo u sjevernoj Tanzaniji i cijenjen je zbog ukrasnih svojstava.

Njegovo otkriće još je veće s obzirom na to da geolozi procjenjuju kako će cjelokupna zaliha tanzanita presušiti za 20 godina.

Godine 2017. predsjednik Magufuli naredio je vojsci da izgradi zid dug 24 kilometra oko rudnika Merelani u mjestu Manyara, za koji se vjeruje da je jedini svjetski izvor tanzanita.

Samo godinu dana kasnije, 2018. vlada je izvijestila o povećanju prihoda u rudarskom sektoru i porast pripisala podignutom zidu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe