21.3 C
Bihać
Srijeda, 5 Oktobra, 2022

U Donjecku počelo suđenju Hrvatu Vjekoslavu Prebegu: Prijeti mu smrtna kazna

Službeni Zagreb "odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima".

Hrvat Vjekoslav Prebeg izjasnio se pred sudom u Donjeckoj Narodnoj Republici da nije kriv, a vlasti te samoproglašene republike pod ruskim patronatom optužuju ga da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu prijeti smrtna kazna.

– Izjavio je da su njegove dužnosti na ratištu bile ograničene na praćenje neprijateljskih položaja i da nije sudjelovao u oružanim sukobima protiv ruskih snaga. Posljednji put je pucao prije početka rata u Ukrajini, navode ruski mediji koji su mogli pratiti suđenje – prenijela je Hina pisanje slovenske novinske agencije STA.

Sud u odmetnutoj ukrajinskoj regiji započeo je 15. avgusta suđenje protiv Prebega, Šveđanina Matijasa Gustavsona (Mathias Gustavsson) te Britanaca Džona Hardinga (John), Endrjua Hila (Andrew Hill) i Dylana Healyja.

Gustavson, Prebeg i Harding optuženi su za pokušaj “nasilnog preuzimanja vlasti ili nasilnog zadržavanja vlasti” te za “sudjelovanje u vojnom sukobu ili vojnim djelovanjima kao plaćenici – navodi ruska Izvestija.

Njima trojici prijeti smrtna kazna, dok je Hil optužen samo za potonje, a Healy za “sudjelovanje u regrutiranju plaćenika za upotrebu u oružanom sukobu”.

Interfaks navodi da će se iduće ročište održati u oktobar.

Ruski mediji objavili su videosnimke na kojima se vidi da su optuženi na sudu bili u kavezu.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv Prebega, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici.

Službeni Zagreb “odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima – saopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskim poslova RH ranije ovoga mjeseca.

Ministarstvo je dodalo da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg, kao i da su kontaktu s njegovom porodicom.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se