U četvrtak odluka o sankcijama Turskoj

IZVORavaz.ba

Šefovi diplomatija EU saopćili su danas da Turska nije pomogla u rješavanju spora oko resursa prirodnog plina na istoku Sredozemnog mora, ali da će odluku o sankcijama ostaviti za samit zakazan u četvrtak, 10. decembra.

Ministri vanjskih poslova EU koji su radili na procjeni osnove za ekonomske sankcije protiv Ankare saglasili su se da je Turska pogoršala tenzije od oktobra, kada su lideri evropskog bloka najavili mogućnost sankcija u decembru.

– Na žalost, nismo vidjeli napredak ili poboljšanje situacije od posljednjeg samita Evropskog savjeta u oktobru. Nismo vidjeli promjenu smjera u ponašanju Turske. Naprotiv, po nekoliko pitanja situacije je pogoršana – naglasio je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell).

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je nešto ranije da “njegova zemlja neće popustiti pred prijetnjama i ucjenama”, ali je ponovio poziv za pregovore o sporu oko polaganja pravna resurse u Sredozemnom moru.

Šef njemačke diplomatije Hajko Mas (Heiko Maas) čija zemlja predsjedava EU rekao je da će odluka o eventualnim sankcijama biti donesena na samitu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe