U Cazinu dostojanstveno obilježena 29. godišnjica osnivanja Petog korpusa ARBIH (FOTO)

Danas je u Cazinu obilježena 29. godišnjica osnivanja Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Vojna formacija nastala iz naroda, koji je za vrijeme agresije na našu zemlju bio fizički potpuno izoliran od ostatka domovine i svijeta, zauvijek će ostati dio svijetle historije na koju je ponosan svaki Krajišnik, poruka je koja je istaknuta na ovaj važan datum.

Na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Grada Cazina zvanične delegacije su položile cvijeće, proučile Fatihu i odale počast najboljim cazinskim sinovima koji su dali ono najvrjednije – svoj život za odbranu Bosne i Hercegovine. Uz bivše saborce i komandante danas su evocirane uspomene na prve dane najjačeg armijskog korpusa koji je vlastitim snagama postigao najveće ratne pobjede i odbranio cijeli jedan dio naše domovine.

Današnjem svečanom obilježavanju prisustvovao je i uputio čestitku svim pripadnicima ratnog sastava 5. korpusa i gradonačelnik Cazina, Nermin Ogrešević, koji je i sam gotovo cijeli rat proveo u jedinicama Petog korpusa Armije RBiH.

5 korpus

Osim gore spomenutih, na obilježavanju godišnjice vojne formacije, koja se naziva još i “Silom nebeskom” i “Petom armijom”, bili su i cazinski srednjoškolci. Učenice JU “Prva srednja škola” Cazin Selma Lulić i Sajra Hadžić uveličale su događaj pročitavši svoj rad pod nazivom “Zahvala 5. korpusu ARBiH”.

Tako se Cazin i ovog 20. oktobra s ponosom prisjetio dana kada je obični čovjek postao vojnik i stao u odbranu naroda i domovine. Dana kada su mnogi ugradili svoje živote u temelj ove zemlje ne žaleći ni ono najvrijednije, umirali su da bi drugi živjeli.

5korpus16

Peti korpus Armije RBiH je bio jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji RBiH. Formiran je u i oko Bihaća te je uspio odbraniti grad od prodora srpskih snaga.

Bitke su se vodile i protiv secesionističkih snaga Fikreta Abdića, koji je tijesno sarađivao sa srpskim i hrvatskim vojno-političkim rukovodstvima. U operaciji “Sana 95” 1995. godine Peti korpus je porazio Abdićeve snage i oslobodio Veliku Kladušu, porazio srpske snage i oslobodio Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, a zajedno sa Sedmim korpusom Armije RBiH Sanski Most.

Peti korpus Armije RBiH imao je 618 oficira, 829 podoficira i 8705 vojnika.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe