U cazinskoj Medresi nastava se uredno odvija putem interneta

Nastava u medresama i gimnazijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ BiH) se uredno odvija putem interneta.

Za razliku od mnogih škola u različitim kantonima odgojno-obrazovne ustanove su vrlo dobro i brzo odgovorile na aktuelnu situaciju te nastavile s održavanjem nastave uživo putem internetskih aplikacija.

Ne treba zaboraviti da su medrese prve škole koje su uvele elektronski dnevnik te se i u ovom pogledu nastava odvija po planu.

U ovoj vanrednoj situaciji medrese su mnogima poslužile kao primjer kako se promptno, ali i kvalitetno odgovara na ovakve izazove. Prema riječima Seida Eminovića iz Uprave za obrazovanje i nauku, sve medrese i gimnazije Islamske zajednice realiziraju nastavu putem različitih internetskih aplikacija.

I učenici iz dijaspore prate nastavu

Prema riječima direktora Medrese „Džemaludin ef. Čaušević“ u Cazinu Enesa Ljubijankića nastava se i u ovoj medresi odvija putem interneta.

„Profesor Elvedin Grošić je održao kraći kurs i za nastavno koje se do sada nije imalo priliku raditi na ovaj način. Na početku je bilo straha da li će pojedini učenici zloupotrijebiti ovaj sistem, ali prema riječima i iskustvu nastavnika učenici su vrlo ozbiljno i odgovorno pristupili nastavi toga nije do sada bilo. Ovisno o razvoju situacije i zakonskim mogućnostima po potrebi ćemo nastavu moći održavati i tokom ramazana kako bi se školska godina privela kraju“, kazao je Ljubijankić.

Prema njegovim riječima i učenici koji žive u Sloveniji, Njemačkoj i drugim zemljama redovno prate nastavu.

„Možda samo 0,5% učenika nije imalo pristup internetu u BiH, ali oni su se snašli, dok smo dobili i obećanje Bh. Telecoma da će svi učenici dobiti pristup interentu te na taj način nesmetano u svojim kućama nastaviti pohađanje nastave“, objasnio je direktor Ljubijankić.

Prema dosadašnjim informacijama ni u jednoj medresi i gimnaziji među nastavnim osobljem i učenicima nema oboljelih od COVID-19.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe