U Bosanskom Petrovcu otkriven spomenik miru, simbol suživota u BiH

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH danas su u Bosanskom Petrovcu otkrili Spomenik miru, kao simbol zajedništva u Bosni i Hercegovini.

Iako se spomenik čini kao mala gesta, zapravo on ima ogromno značenje. Bosanski Petrovac jedna je od rijetkih zajednica u BiH koja se opredijelila da ide tim putem i oda poštovanje svima bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost. Ovo predstavlja kulminaciju obilježavanja mira i tolerancije, koje traje tokom cijelog mjeseca, što je ispunilo Bosanski Petrovac aktivnostima i porukama kojima se naglašavaju ljubav, suživot, saradnja i bogatstvo koje simbolizuju multietničke i multireligijske zajednice poput ove – rekla je šefica Misije u OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

Prisutnim građanima okupljenim oko Spomenika miru obratili su se načelnik Bosanskog Petrovca Mahmut Jukić i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

Pozitivan primjer možemo biti svim lokalnim zajednicama da je ipak u Bosanskom Petrovcu moguć život zajedništva i prihvatanje svih vrijednosti i naroda. Zahvaljujući vijećnicima prihvatili smo inicijativu da napravimo Spomenik miru na ovom mjestu. On je znak uvažavanja tolerancije i slobode, te prosperitetne budućnosti BiH – kazao je načelnik Jukić.

Premijer USK-a Mustafa Ružnić izrazio je ponos što USK ima ovakav iskorak otkrivanjem Spomenika miru.

Ako to mogu Petrovčani, njihova vlast, onda imamo veliki zadatak da dajemo punu podršku suživotu u Bosanskom Petrovcu, posebno međunarodni faktori da daju podršku kako bi još neki Petrovac bio u BiH – istakao je Ružnić.

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid MacDonald podvukla je da Bosanski Petrovac treba biti primjer svima i pozvala druge zajednice i zvaničnike da slijede primjer tog grada.

Bosanski Petrovac nam pokazuje da, bez obzira na nacionalnost ili porijeklo, ljudi jednostavno žele da idu naprijed na konstruktivan način, a taj način uključuje ponovnu izgradnju povjerenja i prepoznavanje da su svi propatili i da svi imaju zajedničke težnje i prioritete – dodala je MacDonald.

U ime švedskog predsjedavanja OSCE-om obratila se ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist, navodeći da spomenici simboliziraju ono čemu stremimo u budućnosti.

Naša posjeta Bosanskom Petrovcu znak je podrške i načinu na koji se radi ovdje. Nadam se da će mnogi slijediti vaš primjer i naći načina da rade zajedno – poručila je Strömquist.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe