7.9 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

U Bosanskoj Krupi obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti BiH

Predvečer je u bosanskokrupskom Domu kulture održana i svečana sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa. Na spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi, obilježju u Bosanskoj Otoci, a zatim šehitlucima u Jezerskom i Pištalinama, pred duše svih šehida, boraca Armije Republike BiH, položeno je cvijeće i proučena Fatiha. Na svim tim mjestima danas je još jednom borcima upućena zahvalnost za mir u kojem živimo i istaknuta njihova ogromna žrtva.

Predvečer je u Domu kulture održana i svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnici boračkih organizacija, učenici, građani Bosanske Krupe. U uvodnom dijelu intonirana je himna Bosne i Hercegovine, a nakon toga prisutnima se obratila predsjedavajuća Općinskog vijeća Bosanska Krupa Elvira Mehić. U svom je obraćanju čestitala praznik i govorila o njegovom značaju. „Ova zemlja je dovoljno velika za sve nas.

Ovo je naša domovina, bolje nemamo. Njena budućnost je u povezivanju, razumijevanju i zajedničkom nastojanju da generacijama koje dolaze ostavimo stabilan okvir za napredak, za izgradnju tolerantnog društva u kojem će dijalog i uzajamno poštovanje biti temelj bolje budućnosti za sve nas. Večeras, kada slavimo nezavisnost naše Bosne i Hercegovine, pozivam i sve vas bez obzira na stranačku pripadnost da radimo zajednički, moramo se još snažnije pokrenuti, okrenuti se svemu onom što nas veže, popraviti odnose, ukloniti sve vrste napetosti, jer stvarno nema razloga da se bilo tko osjeća nesigurnim u ovako lijepoj zemlji“, istakla je između ostalog predsjedavajuća OV Elvira Mehić.

Potom se obratio i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović. Podsjetio na historijske činjenice, ali se osvrnuo i na trenutnu situaciju u društvu, općenito doživljaj ovog izuzetno važnog praznika za sve građane BiH. „Danas, dvadeset osam godina poslije, znamo da smo u odbrani naše Bosne i Hercegovine dali mnogo toga iznad naših ljudskih i tehničkih potencijala, da smo je sačuvali, nažalost po receptu kako su željeli drugi, a ne istinski Bosanci i Hercegovci. U toj našoj svetoj borbi, u samom tijelu naše Bosne i Hercegovine i danas imamo neprijatelje, izdajnike kojima je plan cijepanja i pripajanja osnovna misao, koji u svom planu traže tutore u drugim zemljama, ne znajući da su jedino svoji na svom tlu, sa ljudima sa kojima su odrasli i živjeli. Uprkos postojanju političkih snaga koje su protiv nezavisnosti BiH i koje su još uvijek utjecajne u svojoj sredini, Dan nezavisnosti BiH je državni praznik proglašen odlukama Parlamenta Republike Bosne i Hercegovine i kao takav poštovat će se dok god ima živih pristalica ideje Bosne i bosanskog duha. To neka je svima jasno“, kazao je načelnik Armin Halitović.

U kulturno-umjetničkom programu na svečanoj sjednici povodom Dana nezavisnosti BiH nastupili su: Manuela Štrkljević, zatim učenici Dino Suljkanović, Hanna Porić i Amil Rekić pod mentorstvom profesorice Melise Rekić, te horska sekcija Kulturno-umjetničkog društva „Grmeč“. Nakon akademije upriličena je i posthumna izložba slika bosanskokrupskog umjetnika, nastavnika Alage Isakovića.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe