10.4 C
Bihać
Četvrtak, 5 Oktobra, 2023

U Bihaću sastanak Operativne grupe za koordiniranje migrantskom krizom

IZVORnap.ba

Iako se većina migranata prebacila u Sarajevo u kamprove dosta migranata i dalje broavi u USK. Ovaj kanton je tokom ljeta pretrpio najviše štete i bili su najopterećeniji migrantskom krizom.

Ruinirane i napuštene hale koje je nekad poslije rata koristio SFOR, a koje se nalaze na ulazu u Veliku Kladušu, novi su dom za pedesetak migranata. Vučjaka nema, ali migranti i dalje borave u napuštenim halama.

Iz Crvenog križa kažu kako na području od Bihaća do Velike Kladuše ima 70 migranata koji koriste njihovu pomoć, odnosno koje volonteri svakodnevno obilaze. Inače, Gradsko vijeće Grada Bihaća dalo je u novembru prošle godine saglasnost na lokaciju Lipa kao jedinu u vlasništvu Grada Bihaća za formiranje privremenog prihvatnog centra za migrante. Naselje bi trebalo sadržavati 1.106 kontejnera.

Kamp Lipa se nalazi između Bosanskog Petrovca i Bihaća. Ovu lokaciju bi Evropska komisija mogla prihvatiti s obzirom na to da je u vlasništvu grada i udaljena je od naseljenih područja. Problem bi eventualno mogla praviti Republika Hrvatska s obzirom na to da se ovo selo nalazi blizu granice s tom zemljom.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe