U Bihaću održana svečana sjednica Skupštine USK

U Bihaću je danas održana svečana sjednica Skupštine USK na kojoj su se, povodom obilježavanja Dana Unsko-sanskog kantona, obratili predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona Jasmin Musić, premijer Kantona Mustafa Ružnić i potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

Predsjedavajući i dopredsjedavajuća Skupštine USK Jasmin Musić i Ines Delić podsjetili su na dane osnivanja prvog federalnog Kantona u maju, ratne 1995. godine.
– Kao društveno – politička zajednica USK u teškim i nesigurnim vremenima je bio jedna od najsvjetlijih tačaka, posebno u neviđenoj borbi za državni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, istaknuo je Musić.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić podsjetio je da se prilikom obilježavanja godišnjice, prvenstveno odaje počast velikanima ovog kraja i svim patriotama Bosne i Hercegovine.
– Mi smo Bosna i Hercegovina! Ne tamo neki zabačeni, nebitni dio. Krajina, da! Ali slavna, prkosna i ponosna. Prvi od deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, sila nebeska Bosne i Hercegovine. Krajina gleda i voli kao svog svakog ko našu domovinu nosi u srcu.
Bihać, Cazin, Ključ, Bosanska Krupa, Velika Kladuša, Bosanski Petrovac i Bužim – šalju praznični pozdrav svakom bh patrioti u Sarajevu, Mostaru, Goraždu, Tuzli, Zenici, Banja Luci…

Ova država nema sredine. Ili ćemo zajedno ili nas neće biti. A ovo drugo nije opcija.
Kako je poetski zapisao rahmetli Irfan Ljubijankić – ” Ne daj da krvnici pomen Tvoj ruše, nek’ Bosna moja živi i ime Tvoje slavi, i molitve Ti moli: Spasi nam, Bože, ovo duše! Bože, čuvaj Bosnu!”

Možda će neka nova generacija biti sretnija, da bez konstantne borbe živi i uživa ljepote koje je Bog dao ovoj zemlji. Naše je da im to izborimo. Radićemo. Borićemo se, poručio je Ružnić.

Potpredsjedavajući Federacije BiH Refik Lendo koji prisustvuje obilježavanju 28. godišnjice osnivanja USK, u obraćanju na svečanoj sjednici naglasio je da je došao prvoshodno da dam podršku građanima i instiucijama ovog kantona.


– Nema jedan narod budućnosti, ako zaboravi šta je bilo u prošlosti. Zato je kultura sjećanja nemjerljivo važna. Isto tako ne zaboravite, pogled na budućnost je ono što svima nama u BiH treba, poručio je potpredsjednik FBiH Lendo.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe