U Bihaću obilježen Dan logoraša

U organizaciji Udruženja logoraša Grada Bihać danas je polaganjem cvijeća i prigodnim obraćanjem na lokalitetima bivši logora Vojske RS-a u bihaćkim naseljima Račić i Ripač obilježen Dan logoraša BiH. Ove godine, pored preživjelih logoraša, obilježavanju su prisustvovali bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić i Ermin Zulić, ministar za boračka pitanja USK-a.

Preživjeli logoraši sa današnjeg okupljanja poslali su poruku da se zločini nad logorašima nikada ne smiju zaboraviti, zbog čega će, prema riječima Mirsada Balića, predsjednika Udruženja logoraša, ovo udruženje u Bihaću koje okuplja preko 530 članova, obilježavati sva mjesta gdje su bili zatočeni nevini civili, ali i datume koji su od značaja za promovisanje istine o stradanjima u logorima smrti.
„Logoraši koji su preživjeli strahote svih logora najbolje znaju koliko ove datume treba obilježavati i prisjećati se svih strahota i svih onih koji su ubijeni u logorima na svirep i zvjerski način. Ovi datumi su trajna opomena i dok god nas bude da ih obilježavamo oni neće pasti u zaborav“- kazao je gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Kada je 1992. godine napadnuta Ljutočka dolina od strane Vojske RS-a zarobljeno je 210 muškaraca, žena i djece. Svi punoljetni muškarci su odvedeni u logore od Drvara do Prijedora. Jedan od tih logora nalazio se u Ripču iz kojeg razmjenjeno 70 ljudi, a njih 84 je zvjerski ubijeno i bačeno u jamu Bezdana na Tihotini, koja se simbol stradanja ljudi Ljutočke doline.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe