20.2 C
Bihać
Četvrtak, 18 Augusta, 2022

U Bihaću ispričane tužne ratne sudbine žena iz BiH: Izgubile porodice, mladosti, ljubavi…

Organizacija “Glas žene “ Bihać obilježila 08.12.2021.- Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH .

Danas u 12h na Gradskom trgu u Bihaću Organizacija „Glas žene „ Bihać u okviru kampanje 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama održala je uličnu akciju i druženja sa građanima i građankama.
Cilj akcije je obilježavanje Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH 8. decembar koji svake godine realizira radi sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH unutar ženske inicijative za suočavanje sa prošlošću – Mir sa ženskim licem.

Žene žrtve rata uglavnom se koriste u dnevno-političke i propagandne svrhe, dok se ukupna ili pojedinačna stradanja žena ni na koji način ne obilježavaju, kako na nivou lokalnih zajednica i entiteta, tako ni na nivou BiH. U periodu od 1992. do 1995. godine u Bosni i Hercegovini ubijeno je /stradalo 9901 žena. Prema evidenciji Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva (objavljenoj u Bosanskoj knjizi mrtvih), žene čine 10,31% od ukupnog broja žrtava rata ili oko 25 odsto (jedne četvrtine) civilnih žrtava rata.

Danom sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH želimo da doprinesemo suočavanju sa prošlošću i dostizanju rodne pravde. Hoćemo da naše društvo pamti koliko su žene Bosne i Hercegovine tokom rata od 1992- 1995. godine doprinijele opstanku svojih porodica i zajednica i da su jednako kao i muškarci bile izložene različitim oblicima tortura i stradanja.

U ratu od 1992. do 1995. žene su izgubile sinove, muževe, očeve i braću, bile prognane ili izbjegle, zatvarane su, silovane, ubijane, ginule od metaka i granata.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se