16 C
Bihać
Četvrtak, 26 Maja, 2022

U BiH ove sedmice stiže 60.000 PCR testova/ Evo kada će biti raspoređeni

Bosna i Hercegovina i dalje bilježi rast broja oboljelih od koronavirusa. U protekla 24 sata ukupno ih je 294. U Federaciji je 203 novooboljelih, a čak 70 je registrovano u HNK-u, dok je u KS-u 31 novi slučaj. U izolatoriju KCUS-a na liječenju je 17 osoba. U FBiH je registrovano šest novih smrtnih slučajeva. U Republici Srpskoj je registrovano 90 novozaraženih, a smrtnih slučajeva nije bilo. U Brčko distriktu u protekla 24 sata zabilježen je jedan slučaj virusa Covid-19. Na odjeljenju brčanske bolnice smješteno je šest zaraženih pacijenata.

Nove količine

Kada je riječ o nabavci testova za koronavirus, posljednjih dana situacija se postepeno popravlja, a pojedini kantoni dobijaju i donacije od Svjetske zdravstvene organizacije, putem Ureda SZO-a u Bosni i Hercegovini. Dr. Mirza Palo, stručni saradnik za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, kaže za Oslobođenje da će uskoro taj broj biti mnogo veći.

Kome donirate testove za koronavirus i medicinsku opremu, da li te aktivnosti idu preko ministarstava zdravstva ili direktno kliničkim centrima i bolnicama u BiH i o kojim količinama se radi?

Zdravstvene vlasti trebaju donositi ciljane preporuke i intervencije prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji koje će najbolje zaštititi populaciju

– Ured SZO-a u BiH sve donacije dogovara sa zdravstvenim vlastima u BiH (Ministarstvo civilnih poslova, Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH), tako i njihovu raspodjelu koristeći ranije utvrđene principe. Trenutno, do kraja sedmice Ured SZO-a u BiH očekuje pošiljku od 60.000 Rt-PCR testova za Bosnu i Hercegovinu, koji će doprinijeti postojećim kapacitetima za testiranje. Pored testova, velika pošiljka medicinskih rukavica će biti na raspolaganju tokom naredne sedmice. Podjela donacija će se raditi u dogovoru sa zdravstvenim vlastima u BiH.

Kako komantarišete opuštanje naših građana posljednjih mjeseci, imate li kakve savjete iz ugla SZO-a za građanstvo u ovoj aktuelnoj epidemiološkoj situaciji?

– SZO smatra da zdravstvene vlasti najbolje poznaju trenutnu situaciju sa širenjem koronavirusa u zajednici i prema tome donose preporuke koje su vezane za lokalni kontekst. U skladu s navedenim, smatramo da zdravstvene vlasti trebaju donositi ciljane preporuke i intervencije, prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji koje će najbolje zaštititi populaciju i omogućiti što lakše svakodnevno funkcionisanje društva kao cjeline.

Koje su aktivnosti SZO-a u BiH u narednom periodu, do kraja ove godine, kada je riječ o borbi protiv Covid-19?

Testovi stižu u Covid bolnice u BiH / Didier Torche

– Misija eksperata SZO-a iz regionalnog ureda za Evropu je u Bosni i Hercegovini od sedmog do 11. septembra ove godine, pa će se sastati s predstavnicima zdravstvenih vlasti u BiH. Lider misije je dr. Fabio Scano, ekspert za vanredne situacije, članovi misije su dr. Ardita Tahirukaj, ekspertica za osnovne zdravstvene usluge, i dr. Martha Scherzer, ekspert za kriznu komunikaciju.

Bliska saradnja

Pored navedene misije, SZO u BiH u saradnji sa zdravstvenim vlastima u BiH implementira projekte praćenja kontakata, istraživanja ponašanja tokom pandemije Covid-19 koji mogu uticati na odgovor vlasti na pandemiju i istraživanje seroprevalence (učestalost pojedinaca u populaciji koji imaju određen element – antitijela na Covid-19 – u serumu krvi). Dalje, SZO će nastaviti blisku saradnju sa zdravstvenim vlastima na odgovoru na pandemiju Covid-19 i normalizaciji pružanja osnovnih zdravstvenih usluga prema populaciji.

Izvor: cazin.net

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se