6.7 C
Bihać
Srijeda, 7 Decembra, 2022

U BiH odobrena primjena ruskog cjepiva protiv koronavirusa

AGENCIJA za lijekove Bosne i Hercegovine dopustila je uporabu ruskog cjepiva protiv koronavirusa nakon što je utvrdila kako probne doze dostavljene prošlog tjedna ispunjavaju propisane kriterije kvalitete, a cijepljenje u toj zemlji moglo bi početi idućih dana.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je priopćenjem potvrdila kako je provela provjeru kvalitete cjepiva Gam-COVID-Vac te utvrdila da ispitani uzorak odgovara deklariranoj kvaliteti.

Dvije tisuće doza cjepiva Sputnjik V dostavljeno je u BiH prije sedam dana na zahtjev Ministarstva zdravstva Republike Srpske jer su vlasti tog entiteta samostalno pregovarale s ruskim proizvođačem i načelno dogovorile isporuku 400 tisuća doza dostatnu za cijepljenje 200 tisuća ljudi.

Nadaju se da će prve Pfizerove i Modernine doze doći do kraja veljače

Ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković kazao je, nakon što je obavljena provjera kvalitete tog probnog kontingenta, kako sada očekuje distribuciju cjepiva i početak cijepljenja potkraj ovog ili početkom idućeg tjedna.

BiH je ranije posredstvom mehanizma COVAX naručila 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača, no ništa od toga još nije isporučeno. Vlasti u BiH se nadaju kako će prve doze Pfizerova i Modernina cjepiva ipak dobiti do kraja veljače kako bi napokon mogli početi s procjepljivanjem.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe