U 60 sekundi doktorica objasnila: Može li pušenje povećati rizik od zaraze koronom

Gost novog videa serijala Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauke (BHAAAS) “60 sekundi o koroni” je dr. Eldina Nizamić, porodični ljekar u SAD.

Ova doktorica govori o tome kako pušenje povećava rizik od obolijevanja od COVID-19, te koji to studiji pokazuju da pušenje duhana i elektronskih cigareta povećava mogućnost obolijevanja od novog soja koronavirusa.

“Možda se pitate postoji li još nešto što možete učiniti da biste se zaštitili od virusa COVID-19 osim održavanja fizičke distance, pranja ruku i korištenja maske.

Važan korak da izbjegnete najozbiljnije simptome ove bolesti je da prestanete koristiti duhan i elektronske cigarete. Znamo da udisanje nadražujućih supstanci, poput duhanskog dima i isparavanja elektronske cigarete, loše utiče na mehanizam čišćenja pluća i šteti imunološkom sistemu, tako što dovodi do hronične upale u disajnim putevima”, istakla je doktorica Nizamić.

Stručnjaci / Kako se trebaju ponašati kardiovaskularni bolesnici za vrijeme pandemije?
Ona je kazala da su naučna istraživanja pokazala da pušači imaju 2,4 puta veću vjerovatnoću da dobiju teži oblik COVID-19 u odnosu na one koji ne puše.

“Bitno je naglasiti da elektronske cigarete i ostali elektronski sistemi koji se trenutno reklamiraju i nude, pogotovo mladima, a kao alternativa pušenju, nisu manje štetni. Oni sadrže nikotin i ostale toksine štetne za korisnike i ljude u njihovoj neposrednoj blizini”, ukazala je dr. Nizamić.

Ona je upozorila da si studije pokazale da mladi ljudi koji koriste elektronske cigarete imaju pet puta veću vjerovatnoću da obole od COVID-19.

“S obzirom na to da je vrijeme pandemije, prava je prilika da pušači naprave taj značajan korak i prestanu pušiti”, poručila je dr. Nizamić.

Podsjećamo, Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAASnastavila je sa projektom “60 sekundi o koroni”. Nakon dva veoma uspješna bloka specijaliziranih videa u kojima su stručnjaci iz različitih oblasti obrađivali teme vezano za pandemiju COVID-19, BHAAAS je pripremio novi blok od 20 videa na kojem je angažiran veliki broj naučnika, epidemiologa, doktora, i psihologa.

Serijal možete pratiti na YouTube kanalu „„60 sekundi o koroni“, kao i na FB stranici BHAAAS, te Instagramu bhaaas_usa_bih.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe