15.4 C
Bihać
Utorak, 3 Oktobra, 2023

U 13 reekshumacija kompletirana tijela 822 ranije ukopane žrtve genocida

IZVORavaz.ba

Ekspertni tim Instituta za traženje nestalih BiH i Podrinjsko identifikacijskog projekta (PIP) iz Tuzle, po nalogu Suda Tužilaštva BiH, ove godine su u Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica reekshumirali (kompletirali) još 68 ranije ukopanih posmrtnih ostataka.

Ovo je do sada trinaesta reekshumacija u ovom memorijalu. U proteklih 12 dopuna posmrtnih ostataka, kompletirano je 754 žrtve genocida u Srebrenici.

Od prve kolektivne dženaze i ukopa prvih 600 identifikovanih žrtava 31. marta 2003. godine u ovom kompleksu je u 13 reekshumacija do sada kompletirano 822 ranije ukopane žrtve genocida.

Kod jedanaest ukopanih žrtava drugi put vršena je rekshumacija.

Osim predstavnika Suda i Tužilaštva BiH i MUP-a RS, svim reekeshumacijama prisustvovale su porodice žrtava. Ranije ukopana tijela vađena su iz kabura, na stolu se poredaju dodatne kosti i sve se fotografiše, uredno evidentira i ponovo u plastičnim vrećama vraća u kabure.

Prilikom ponovnog zatvaranja kabura nije bilo organiziranog vjerskog obreda, osim što su porodice žrtava same organizirale i učile Ja sin i Fatihu pored svježih humki.

Iz PIP-a u Tuzli, pozivaju sve porodice koje su obaviještene o identifikaciji dijelova posmrtnih ostataka njihovih najmilijih, da dođu i daju pismeni pristanak za reekshumaciju na koju će biti pozvani naredne godine.

Također apeliraju na sve porodice žrtava da obavijeste PIP o eventualnoj promjeni adresa, kako bi ih mogli obavijestiti o identifikaciji njihovih najmiliji, ubijenih u julu 1995. godine u zaštićenoj zoni UN.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe