5.1 C
Bihać
Srijeda, 7 Decembra, 2022

Tužioci u aferi „Pero“ došli do novih detalja: Profesori na ruke dobivali novac!

IZVORavaz.ba

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona užurbano radi na predmetu „Pero“, koji se odnosi na izdavanje lažnih diploma, te je došlo do novih saznanja kako bi se razbila ova kriminalna hobotnica koja je, kako stoje stvari, imala političko-policijsku zaštitu, saznaje „Avaz“.

Uzeli milione
U pritvoru se i dalje nalazi Admir Hadžipašić, bivši delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i zastupnik u Skupštini USK te nekadašnji generalni sekretar A-SDA.

On je i vlasnik Centra za obrazovanje „Vita plus“ u Cazinu i glavni organizator kriminalne grupe koja je, prema navodima Tužilaštva USK, oštetila budžet za 200.000 KM, a pritom zaradila milione maraka.

Osim Hadžipašića, u pritvoru je i njegov saradnik i suvlasnik Centra Goran Lalović. Ostalih desetak osoba brani se sa slobode, uz mjere zabrane.

Saznajemo da su tužioci koji rade na ovom slučaju otkrili dodatnu mrežu ljudi koji su radili s izdavanjem lažnih diploma, dok je ključni svjedok u detalje objasnio kako je funkcionirala kriminalna grupa. Oni su, kako smo ranije pisali, prodavali diplome po cijeni od 1.000 do 25.000 KM.

Naši izvori tvrde da je više od 20 svjedoka potvrdilo da su bili dio ove grupe koja je štampala lažne diplome. Od nastavnika i profesora do referenata. Većina uhapšenih već je priznala krivicu, što je Tužilaštvu olakšavajuća okolnost.

– Sada smo u posljednjoj fazi identifikacije svih profesora koji su davali ocjene, ne samo za srednju školu nego i za fakultete. Radi se o profesorima s područja cijele BiH. Utvrđeno je za sada da su svi profesori uzimali novac na ruke – kaže naš izvor uključen u istragu.

Imali zaštitu
Tužilaštvo radi i na identifikaciji Hažipašićevih pomagača i zaštitnika.

– Riječ je o osobama iz političko-policijskih krugova. Oni bez zaštite ne bi mogli sami raditi. Zato je ova istraga nedavno i proširena, a uskoro ćemo otkriti ko je sve i kako radio – kaže naš sagovornik.

Blokiran 1,1 milion KM
Hadžipašiću, njegovoj supruzi i Laloviću po naredbama Kantonalnog suda u Bihaću blokirani su računi s iznosom od 1,1 milion KM.

Također, njihovi centri zatvoreni su dok traje istraga.

Ranije je otkriveno da su Lalović i Hadžipašić imali pomagače u SIPA-i, zbog čega su uhapšena dva državna službenika tokom akcije krajem prošle godine.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe