Tužilaštvo USK: U porastu broj krivičnih djela za korupciju

– U protekle dvije godine u USK-a izrečeno je 35 osuđujućih presuda za korupciju, no mnogo je predmeta koji se još vode pred sudovima. Akcija „Koverta” 2014. godine i hapšenje Đevada Muslimović, direktora Unsko -sanskih šuma, zbog sumnje za koruptivna krivična djela, odnosno organizirani kriminal, primanje mita, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja te protuzakonito posredovanje, najstariji je predmet za visoku korupciji koji ni nakon pet godina nije okončan.

BIHAĆ, 9. decembra – Korupcija je uvučena u sve segmenta bh. društva. U nedostatku reformi, kulture nekažnjivosti i antikorupcijskih mehanizama BiH prema svim izvještajima nazaduje u spriječavanju korupcije.

Trgovina uticajem, zloupotreba za vrijeme pandemije, izborne nepravilnosti, zloupotreba položaja i ovlasti, javnih resursa , mnogo je afera i bezakonja. Tome u kraj mora stati Tužilaštvo USK, ali i građani, koji, iako nerado, svojim prijavama, ipak otkrivaju počinioce koruptivnih krivičnih djela.

Podaci Kantonalnog tužilaštva pokazuju, u dvije godine izrečeno je 35 osuđujućih presuda za korupciju. Mnogo je predmeta koji se još vode pred sudovima, a drugi u fazi istraga čekaju na pravdu.

Akcija „Koverta” 2014. godine i hapšenje Đevada Muslimović, direktora Unsko -sanskih šuma, zbog sumnje za koruptivna krivična djela, odnosno organizirani kriminal, primanje mita, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja te protuzakonito posredovanje, najstariji je predmet za visoku korupciji koji ni nakon pet godina nije okončan.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe