Tužilaštvo traži pritvaranje Almira Čehajića Batka: Evo i zašto

Postupajuća tužiteljica sarakevskog Tužilaštva predložila je Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora Almiru Čehajiću Batku.

– Pritvor predlozen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. Osumnjični Davor Gaj ispitan je u prostorijama SIPA u toku dana bit će predat u nadležnost Tužilaštva, potvrdila je Azra Bavčić, portparolka Kantonalonog tužilaštva u Sarajevu.

Batko, glumac i poznato televizijsko lice, te predsjednik nevladine organizacije Otvorena mreža, koja se bavi humanitarnim radom, koji je uhapšen je, podsjećamo, u akciji SIPA kodnog naziva Network. On se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja te pranje novca, odnosno malverzacije sa prikupljanjem novčanih sredstava u svrhu liječenja, odnosno transplantacije organa pacijenata iz Bosne i Hercegovine u inostranstvu, kao i okolnosti podizanja i raspolaganja kreditnim sredstvima na teret pravnog lica City – Otvorena mreža d.o.o. Sarajevo.

Na ovaj način Otvorena mreža je oštećena, a Čehajiću se stavlja na teret da je pribavio protivpravnu imovinsku korist od najmanje 625.427,20 maraka.

Pored Čehajića osumnjičen je i Gaj, koji je uhapšen jučer na Sarajevskom aerodromu. Njemu se na teret stavlja zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe