15.4 C
Bihać
Utorak, 3 Oktobra, 2023

Tužilaštvo BiH: Sud BiH opstruira naš rad!

Navedeni zaključci dostavljeni su pojedinim rukovodiocima i tužiocima, a u njima Sud ukazuje na navodne neregularnosti prilikom izuzimanja dokumentacije u istražnim predmetima u kojima postupaju tužioci i ovlaštene službene osobe, te izdavanju usmenih naredbi sudaca za postupanje u predmetima.

Tužioci su mišljenja da navedeni zaključci predstavljaju izravno miješanje i opstrukciju rada Tužilaštva BiH u borbi za jačanje vladavine prava te izravno miješanje i opstrukciju u pojedinim aktivnim predmetima u kojima postupa Tužilaštvo, a koji su od izuzetnog značaja za vladavinu prava.

Zaključak je kolegija da se VSTV BiH upozna sa navedenim zaključcima te u najkraćem roku očituje o njima kako ne bi nastupile, prema navodima, štetne posljedice.

“Također, da se od VSTV BiH zatraži da od Suda BiH pribavi detaljne informacije o održanoj sjedinici i načinu donošenja zaključka. Dopis će biti upućen i Uredu stegovnog tužitelja”, navodi se u dopisu tužilaca.

Tužilaštvo BiH će radi zaštite integriteta institucije i tužilačke funkcije poduzeti sve zakonom predviđene mjere i radnje.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe