6.5 C
Bihać
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

Tužilac iz Krajine plaća cijenu raskrinkavanja priče oko lažnih diploma – “Nemaju ga okriviti za šta drugo”

Ako su istražioci u Travniku u srodstvu sa političarima i osobama iz Tulićevih predmeta, neka traži izuzeće, kaže Trnavci

Zamjenik glavnog tužioca USK-a Adnan Tulić predao je ove sedmice žalbu na rješenje Tužilaštva u Travniku kojim se protiv njega otvara istraga zbog obmane pri dobijanju kredita, a koji je on kao dijete šehida uzeo, te ga redovno otplaćuje Kantonalnom boračkom fondu.

Povod za predmet protiv ovog tužioca koji je u USK digao prašinu predmetom trgovine diplomama, u kojem je potvrđena optužnica, jeste činjenica da je već imao stan koji nije bio uplanjen.

– Zakon o stvarnim pravima FBiH jasno pravi razliku između posjeda, faktičko držanje stvari, tj. posjednik stvari je osoba koja ima faktičku vlast na stvari – u ovom slučaju – nekretnine, kako je to uredno i prijavljeno u imovinskom kartonu koji vodi VSTV, s jedne, i vlasništva s druge strane. Vlasništvo je stvarno pravo, koje vlasniku daje ovlaštenje da slobodno i po svojoj volji stvar posjeduje, koristi i da njome raspolaže, a svakoga od toga prava isključi u granicama određenim zakonom, a vlasništvo na nekretnini stiče se isključivo upisom u zemljišne knjige, protumačio nam je Genc Trnavci, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću i ad hoc sudac za ljudska prava u Strasbourgu.

Po njegovom shvatanju, tužilac Tulić uredno je prijavio posjed u imovinskom kartonu.

– Kada je podnio zahtjev za odobravanje kredita, uvjet je bio da nema stan u vlasništvu. Kako predmetni stan nije bio uknjižen, pravno-tehnički ispunjavao je uvjete konkursa. Mogu dodati kako je očito da se radi o progonu poštenog i hrabrog tužioca, kojeg nemaju za šta drugo okriviti. Korumpirani tužioci nemaju potrebe dizati kredit. Javnost u Bihaću dobro zna da doista korumpirani tužioci prolaze nekažnjeno, kaže Trnavci.

Nezvanično se spominje da su istražioci u Travniku u srodstvu sa političarima i osobama iz drugih Tulićevih predmeta, a ako se to potvrdi, Trnavci bi savjetovao Tuliću da traži njihovo izuzeće.

– Glavni problem je VSTV, koji je pod kontrolom političke mafije, pa mogu slobodno bujati sve druge mafije, među njima i ona obrazovna, koja ih je do sada nekažnjeno snabdijevala lažnim diplomama. Tu je problem sa tužiocem koji se suprotstavio takvoj hobotnici, smatra Trnavci.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe